10 gün içinde başlanacak olan aşılama işlemi ilk olarak hacılarda uygulanacak

Domuz gribi aşısının ilk partisi, İtalya"da uçağa yüklenmeye başlandı. Hafta başı Türkiye"de olması beklenen aşılar, İstanbul üzerinden Ankara"ya gelecek ve testlerden geçirilecek. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, aşılama işlemlerinin 10 gün içinde başlayacağını açıkladı.
Milliyet"e konuşan Buzgan, domuz gribinin yayılımını önlemesi beklenen domuz gribi aşılarının, dün İtalya"nın başkenti Roma"da uçağa yüklenmeye başlandığını açıkladı. Aşıların yurtdışında kontrolden geçtiğini ve ruhsatlandırıldığını belirten Buzgan, “Havayoluyla gelecek. Roma"dan Ankara"ya direkt uçuş yok. İstanbul"a gelecek, oradan Ankara"ya gelecek. Teslim alacağız, testlerini yapacağız. Ne kadar ruhsatlı, testleri yapılmış olsa da Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi"nde kontrolleri yaptıktan sonra aşılamaya başlayacağız” dedi.
Buzgan İtalya"dan gelecek aşıların Novartis firmasının imalatı olduğunu açıkladı.
İlk partide 500 bin, ay sonuna kadarsa 1 milyon 800 bin doz aşı alınacağını kaydeden Buzgan, aşılamanın ne zaman başlayacağı sorusu üzerine, “Testlerinde süreç uzamazsa 10 gün içinde aşılama başlayabilir” dedi. Buzgan, pazartesi günü aşıların Türkiye"ye gelmesini beklediklerini kaydetti. Aşının gelmesiyle birlikte hacı adayları ile diğer öncelikli grupları aşılamaya başlayacaklarını ifade eden Buzgan, ilk giden 1-2 hacı kafilesine aşı yapılamayabileceğini söyledi.

"Aşı uzun süreli bağışıklık sağlayacak"
Buzgan alınacak aşıların uzun süre bağışıklık sağlayabileceğini belirterek, geçmişte domuz gribine yakalananların bir daha yakalanmamasının bağışıklık konusunda umut verdiğini ifade etti. Buzgan, buna karşın aşının tekrarlanmasının daha yararlı olacağını belirtti. Buzgan, iddiaların aksine Türkiye"nin aşı üretecek durumda olmadığını kaydetti.


Eczanede satılmayacak
Domuz gribi ile ilgili aşılama esasları şöyle:
- Türkiye"ye ay sonuna kadar 1 milyon 800 bin aşı gelecek. Kasımda 3 milyon 550 bin, aralıkta 12 milyon 750 bin, ocakta 6 milyon 250 bin, şubatta ise 11 milyon doz domuz aşısının Türkiye"ye ulaşması planlanıyor. Bir firmadan 25 milyon doz, diğer firmadan 15 milyon doz, 3. firmadan ise 3 milyon doz aşı alınacak. Tüm siparişin yüzde 35"i 2010 Ocak başına kadar teslim edilecek.
- Hamileler, sağlık çalışanları, 6-35 aylık bebekler, kritik alanlardaki personel; diyabet, kronik akciğer hastalığı, kronik hastalık sebebiyle risk taşıyan 3-64 yaş aralığındaki kişiler, kolluk kuvvetleri, silahlı kuvvetler mensupları, 65 yaş üstü kişiler, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri öncelikli gruplar arasında olacak.
- Ücretsiz olarak yapılacak aşılar eczanede satılmayacak.
- Aşıda enjeksiyon yöntemi kullanılacak.

Aşıda sakıncalı gruplar
Sağlık açısından aşı yapılmayacak riskli gruplar şunlar:
- İlk 6 aya kadarki çocuklar.
- Gebeliğinin ilk üç ayında olanlar.
- Yumurtaya alerjisi olanlar./milliyet