Aşı karşıtlığı, kontrolsüz göçler, eksik doz aşılar kızamık başta olmak üzere pek çok bulaşıcı hastalığın da toplumda artmasına neden oluyor. Son günlerde İstanbul başta olmak üzere yurdun pek çok yerinde kızamık vakalarında artış yaşandığını söyleyen hekimler ‘‘Uzun yıllar sonra kızamık vakaları yeniden görülmeye başlandı ve yükselişe geçti. Son günlerde hastanelere başvurular artmış olup, bakanlık sessizliğini koruyor. Ne yazık ki yeniden kızamık kaynaklı ölümler görülebilir. Çocuklarımızın başta kızamık olmak üzere aşılarını ihmal etmeyelim’’ dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, BirGün'e yaptığı değerlendirmelerde uzun yıllar yürütülen aşılama kampanyaları ile kızamığın neredeyse hiç görülmediğini ancak son günlerde yeniden artışa geçtiğini söyledi.

EKSİK DOZLAR TAMAMLANSIN 

Özellikle aşı reddinin hastalığın artmasında çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Kırımlı, şöyle devam etti: ‘‘Aşısız olan nüfus, belirli bir oranın üzerine çıktı ve aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıkların da görülme sıklığı arttı. Aşı reddi artıyor. Aşı karşıtlığının sonuçlarını da 5-10 yıl sonra salgınlar ile görmeye başlarsınız. Biz şuan o dönemdeyiz. Aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıklar ne yazık ki yeniden görülüyor. Ayrıca kontrolsüz göç mevzusu söz konusu. 10 yıldır ülkemiz yoğun göç alıyor. Aşısının kontrolünü yapamadığımız ve aşı olup olmadığını bilmediğimiz kişiler var. Kızamıktan yeniden ölümler söz konusu olabilir. Bir an önce eksik aşılar yapılmalı. Yoksa vakalar daha da artacak.’’

***

BİLİMİN SESİNE KULAK VERİN VE ÇOCUKLARINIZIN AŞILARINI YAPIN

Yeniden Refah Partisi Başkanı Fatih Erbakan ve bazı çevrelerin aşı karşıtı söylemleri aşı reddinin artmasına neden oldu. Dr. Kırımlı, aşı karşıtlığının özellikle Covid pandemisi döneminde yükseldiğini belirterek "Aşı karşıtı söylemler yoksul mahalleleri, kalabalık yaşayan yurttaşları, sosyoekonomik düzeyi düşük olan insanları daha çok etkileyecektir. Bilime güvenin. Çocuklarınızın aşılarını yaptırın. Kızamık aşıları 9 ay, 1 yaş ve 4 yaşta yapılıyor" dedi.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ KENTLERDE AŞILAMA DÜŞTÜ 

6 Şubat'ta Maraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından bölgede aşılamanın olumsuz etkilendiğini belirtildi. Dr. Kırımlı, şunları kaydetti: "Deprem bölgesinde birinci basamak sağlık hizmetleri sıkıntılı yürütülüyor. Ayrıca nüfus hareketliliği, bir arada yaşama zorunluluğu ile normal hayatın sekteye uğraması aşılamayı etkiledi ve yüzde 30'lara kadar düştü. Oralarda aile sağlığı merkezi, bilgisayarı ve elektriği olmayan aile hekiminin aşılamaları da haliyle etkilendi. Buralarda özel tedbirle alınmalı."

ÖNLEMLER ALINMALI

İstanbul'daki hastanelerde kızamık tanısı ile yatırılan çocuk sayısı artışta olduğu kaydedildi. Kırımlı, kızamık vakalarına ilişkin "Sağlık Bakanlığı ve sağlık müdürlüklerine sormamıza karşın bize bu konuda net bir bilgi verilmiyor. Ama İstanbul'da yoğun olarak görüldüğünü biliyoruz. Aile hekimlerinden eksik aşıların tamamlanması isteniyor. Eksik aşısı olan kişi aşıya ulaşamadığı için ya da işte aşı olmadığı için aşı olmamış değil. Aşı reddi olduğu için aşıları yapılmamış. Aşı ile önlenebilir bir hastalıktan biz çocuklarımızı kaybetmek durumunda değiliz. Ama ne yazık ki bunlar gerçekleşiyor. Buna karşı yasal ve kamusal tedbir alınmalı" diye konuştu. 

YÜKSEK ATEŞE DİKKAT

•Yüksek ve düşmeyen ateş

•Kesik kesik ve ısrarcı öksürük

•Yorgunluk

•Burun akıntısı

•Gözlerde kızarıklık

•Deride döküntü (kırmızı ve kahverengi renklerinde, cilt yüzeyinde kabartı)

•İştahsızlık

•Lenf bezlerinde şişme