SGK, bu yılın sonunda başlatacağı uygulama ile her mesleğin taban maaşı olacak. Düşük maaştan prim yatırmaya sistem izin vermeyecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) başlatacağı 'Meslek Kodu' uygulaması ile çalışanın sigortasını asgari ücret üzerinden yatırma dönemini kapanıyor. İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ramazan Yıldız, bu yılın sonunda başlayacak Meslek Kodu uygulaması ile her mesleğe bir taban maaş sınırı getirileceğini söyledi.

Sistem kabul etmeyecek

Bu uygulama ile vatandaşın işe giriş bildirgesindeki maaş bölümüne taban maaşın altında bir rakam girilmesi halinde sistemin uyarı vereceğini kaydeden Ramazan Yıldız, "Böylece işverenler personelinin sigortasını asgari ücret üzerinden değil, yaptığı mesleğin taban maaşından ödemek zorunda kalacak" dedi. Yıldız, vatandaştan şikayet gelirse geriye dönük de işyerlerine cezai işlem yapılacağını kaydetti.

Kayıtdışı oranı düşüyor

SGK'ya bağlı 18 milyon çalışan ve 10 milyon emekli vatandaş olduğunu bildiren Yıldız, Türkiye'de 1.9 çalışana 1 emekli düştüğünü belirtti. Sigortasız işçi sayısının düştüğünü vurgulayan Yıldız, "Türkiye'de kayıtdışı çalışma oranı yüzde 43. Bu oranın yüzde 5-8 olması makul görülüyor" diye konuştu. Ramazan Yıldız, SGK'nın 159 milyar lirayla devletten sonra en fazla bütçeye sahip kurum olduğunu söyledi.

Rapor parası daha hızlı ödenecek

Ramazan Yıldız, bu yıl uygulanacak yeni projeleri olduğunu söyledi. Yıldız şu bilgileri verdi:

"e-rapor sistemi ile aile hekimliği merkezlerinin raporları doğrudan sanal ortamda SGK'nın sistemine düşecek. Böylece çalışanlar raporlu oldukları günlere ait paralarını daha hızlı alabilecek. Bu sistem Konya'da uygulanmaya başladı. Bunun dışında Avuç İçi Damar Tarama Sistemi ile de başkasının kimliğiyle muayene olma dönemi de kapanacak."