Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS), asgari ücretin, kamuda en alt kademedeki hizmetli memurun maaşı olan bin 460 lira seviyesine çıkarılması için Bursa İş Mahkemesinde dava açtı.

BATİS Genel Başkanı Metin Burak, sendika üyelerinin katılımıyla Bursa Adliye Sarayı önünde yaptığı açıklamada, 1951 yılından 1967 yılına kadar asgari ücretin, yerel (kentsel) düzeydeki katılımcılardan oluşan 'mahalli komisyonlar' tarafından belirlendiğini hatırlattı.

Yaşanan bazı sorunlar nedeniyle 1967 yılında merkezi nitelikte bir komisyon oluşturulduğunu belirten Burak, ''Bu komisyon, bölgelere göre farklı asgari ücretler tespit ediyordu. Ancak TBMM'de bulunan Türkiye İşçi Partisinin (TİP) Anayasa Mahkemesine başvurması sonrasında Anayasa Mahkemesi, bölgesel asgari ücreti eşitlik ilkesine aykırı buldu ve iptal etti'' dedi.

Burak, 1989 yılından sonra ülke çapında sanayi-tarım ayrımı olmaksızın tüm iş kolları için tek bir asgari ücret uygulamasına geçildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''1989 yılından bu yana asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında 5 işçi, 5 iş veren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşan, merkezi nitelikteki asgari ücret komisyonu tarafından bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirleniyor. Asgari Ücret Yönetmeliğine göre, asgari ücret, 'işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret' olarak tanımlanıyordu. Ancak bu tanıma 2001 yılında eklenen cümle ile yukarıda gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi sayılan zorunlu ihtiyaçlar ortadan kaldırmıştır.''

Asgari ücretin özel sektörde çalışan bir işçi için, Ocak 2000'de 82,42 lira olarak belirlendiğini, aynı tarihte kamuda en alt kademede hizmetli olarak çalışan bir memurun maaşının 119,67 lira olduğunu kaydeden Burak, o dönemde, aradaki farkın 37,27 lira olduğuna dikkati çekti.

Burak, Ocak 2011'de kamuda en alt kademede hizmetli olarak çalışan bir memurun maaşının bin 460 liraya ulaştığına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Aynı tarihte özel sektörde üretimde çalışan bir işçi için asgari ücret, 629,95 lira olarak belirlendi. Üreten işçiyle, hizmetli bir memurun arasındaki aylık ücret farkı ve eşitsizlik 830,05 liraya çıkartılmıştır. Ülkemizde kişi başına düşen milli gelir yükseliyor, ama ne hikmetse işçinin asgari ücreti her geçen gün açlık sınırının altına düşüyor. Çalışanlar arasında farklı muamele ve eşitsizliğin ortadan kaldırılması için özel sektörde asgari ücretle çalıştırılan, milyonlarca işçinin asgari ücretini, kamuda en alt kademede çalıştırılanın maaşı olan bin 460 liraya çıkarılması için Bursa 6. İş Mahkemesinde dava açtık.''

Burak, milyonlarca asgari ücretle çalışanı ve ailelerini ilgilediren bu davanın büyük önem taşıdığını, kendileri gibi çalışanların da davanın sonucunu umutla beklediğini sözlerine ekledi.

A.A.