Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Asgari ücrette son tahminler yapıldı. Olası zam oranına göre yeni asgari ücret zammı tek tek hesaplandı. Tüm Türkiye’nin merakla beklediği asgari ücrette ilk rakam işçi kesiminden geldi. Türk-İŞ Başkanı Ergün Atalay, 7 bin 785 liranın altındaki rakamı kabul etmeyeceklerini belirterek, “Kırmızı çizgi bu. Onun üzerine çıkmak gerekiyor” dedi. İşte asgari ücret zammı ile ilgili son dakika tüm detaylar...

Asgari ücret zammı için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 asgari ücret zammı, yeni yıl öncesinde belli olacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapacağı 3 toplantının ardından asgari ücrette yeni tutarı belirleyecek. Asgari ücrette ilk pazarlık masası 7 Aralık’ta kurulacak.

İkinci toplantı ise 14 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Toplantılar bu yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek.

4 KİŞİLİK AİLENİN GEÇİMİ İÇİN HESAP

Asgari ücrete yapılacak zam konusunda kamuoyuna yansıyan farklı rakam ve oranlar söz konusu. Ancak taraflardan bu konuda ilk açıklama dün geldi.

TRT Haber’de asgari ücret konusunda değerlendirmelerde bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, Türkİş’in 4 kişinin açlık sınırı olarak açıkladığı 7 bin 785 liranın kırmızı çizgileri olduğunu, bu rakamın aşağısında bir rakamla masaya oturmayacaklarını söyledi.

GIDA FİYATLARINA VURGU YAPTI

Ergün Atalay, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Altını kabul etme şansımız sıfır.

Sonra bize demezler mi, ‘siz böyle bir rakam açıklıyorsunuz, sonra bunun altına imza atıyorsunuz’ diye. Bu işin içinde olmayız. Kırmızı çizgi o rakam.

Onun üstüne çıkmak gerekiyor. Bizim hesabımıza göre gıdada artış yüzde 138. Çalışma Bakanı’nın niyetinden şüphem yok. Ülkeyi yönetenler ve işveren sendikasının bunları göz önünde bulundurarak bize bir rakam getirmeleri gerekiyor.”

VERGİ DİLİMİNDE DÜZENLEME TALEBİ

İşçilerin diğer sorunlarına değinen Atalay, “İnsan odaklı bir çalışma olması lazım. Sendikalar, STK’lar, işverenler insan odaklı bir çalışma yapmak mecburiyetinde.

EYT var bizim sorunumuz, geçici işçi var bizim sorunumuz, vergi var bizim sorunumuz, iş kazaları var bizim sorunumuz. Bunlar asgari ücret kadar önemli sorunlar” dedi.

Gelir Vergisi sisteminde düzenlenme yapılması gerektiğini de ifade eden Atalay, “Biz geçmişte aralık ayının sonunda giriyorduk yüzde 27’ye, şimdi haziran ayının başında giriyoruz.

Bu, adil bir sistem değil. Sürdürülebilir bir şey değil” açıklamasını yaptı.

TEMEL İHTİYACA GÖRE BELİRLENEN AÇLIK SINIRI

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’ yapıyor.

Kasım 2022 sonuçları da geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Buna göre; 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden ‘açlık sınırı’ 7 bin 786 lira oldu.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen ‘yoksulluk sınırı’ ise 25 bin 365 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 10 bin 171 bin lira olarak belirlendi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Geçtiğimiz aylarda asgari ücret ve EYT ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı; "Şu anda sağ olsun Vedat Bey ekibiyle beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor.

Bu çalışmalarla birlikte inşallah önümüzdeki ay ve yeni yıl, bunların arka arkaya açıklandığı aylar olacak ve buralardaki ücret politikalarımız da ne durumdaysa bunları da yine açıklayacağız.

Tabii en önemlisi bunlardan asgari ücretin yeniden tespiti çalışması olacak. Bu çalışmayla birlikte de gerek sözleşmeliler gerek EYT bütün bunlar, arka arkaya yani biz 2023'e bunları da açıklayarak girmiş olacağız."

ASGARİ ÜCRETTE OLASILIKLAR

Öte yandan CNN TÜRK ekranlarında Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında asgari ücretteki olasılıklar masaya yatırıldı. Gazeteci Zafer Şahin, Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Eski Devlet Bakanı Masum Türker ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Onur İste konuya ilişkin yorumlarını dile getirdi.

Buna göre; eğer asgari ücrete; yüzde 30 zam gelirse olası maaş; 7.150 TL, yüzde 35 gelirse; 7.425 TL, yüzde 40 gelirse; 7.700 TL, yüzde 45 gelirse; 7.975 TL, yüzde 50 gelirse; 8.250 TL, yüzde 60 gelirse; 8.800 TL olacak.

Gazeteci Zafer Şahin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: Yarın ilk toplantı olacak. Oraya iş veren kesimi de, işçi kesimi de gelecek.

Onun öncesinde hükümet bu konu üzerine öneriler ne, beklenti ne diye bir anket de yapmışlardı. Aralık ayının 3'ünde enflasyona bakılacak bir de ocak ayına bakılacak ona göre geçen yılın enflasyonu hesaplanacak.

Sayın Vedat Bilgin'in de bu yönde açıklaması var. Enflasyonun altında olmayacak, geçtiğimiz yıllarda da bu yönde oldu. Temmuz ayında verilen zam hesaba katılacak mı? Katılmayacak mı? konusu belirleyici olacak. Temmuzda sanıyorum %30 civarı bir artış olmuştu. Asgari ücret aslında işverenin vermesi gereken ücret değil.

Bunun altında veremezsin diyor devlet. Bu asgari ücreti tek başına hükümet belirlemiyor. Piyasadaki beklenti benim gördüğüm 8000'le 8500 aralığındaki bir rakamı hem işveren kesimde hem işçi kesimi de piyasa tabiriyle satın almış gözüküyor. Başka rakamlarda dolaşıyor 9500'ler işi 10000'lere kadar götürenlerde var ama o zaman hani o istenmeyen işten çıkarmalar olabilir mi? Ben her zaman işçinin yanındayım çünkü kendimde bir işçiyim ama bu rakam hakikaten işvereni zorlayabilir.