Asgari ücret, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 6 artışla net 846 TL’den 891 TL’ye yükselecek. Yapılacak olan 45 TL’lik zam vatandaşın ancak 1.5 kg et ya da günlük birer simit ile çay alabilmesine yetecek.

Bağımsız Sağlık-Sen’in yaptığı hesaplamaya göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı çerçevesinde, 1 Temmuz 2014’te asgari ücrete yüzde 6 oranında zam yapılacak, asgari ücret net 891.03 TL, brüt ise bin 134 TL’ye çıkacak

15 milyon kişinin asgari ücretle çalıştığı Türkiye’de asgari ücret; “işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre yaşamasını mümkün kılan” ücret olarak tanımlanıyor.

Ancak halen net 846 TL olarak uygulanan asgari ücret, 1 Temmuz’da yapılacak artışla sadece 891 TL’ye yükselecek. Bin 71 TL olan brüt asgari ücret ise bin 134 TL’ye çıkacak. Bu yıl yapılan düzenleme ile 16 yaşından küçükler için ayrı 16 yaşından büyükler için daha önce ayrı belirlenen asgari ücret düzenine son verildiği için asgari ücret tek tip olarak uygulanacak.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ BİN 332 TL
Brüt asgari ücretten yüzde 14 SGK primi işçi payı, yüzde 1 İşsizlik Fonu primi, yüzde 15 Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesiliyor. 1 Temmuz’dan itibaren asgari ücretin işverene bin 332 TL olacak olan maliyetinin ise yüzde 15.5′lik kısmını SGK primi işveren payı ile yüzde 2′lik kısmını İşsizlik Fonu işveren payı oluşturuyor. Bu nedenle asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık bin 332 TL’yi bulacak.

KAPICILAR İÇİN ASGARİ ÜCRET NET 964 TL OLACAK
Konut kapıcılarının ücretleri gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutuluyor. Böyle olunca, asgari ücretli bir kapıcının eline geçen net ücret, diğer asgari ücretlilere kıyasla daha fazla oluyor. Bu doğrultuda kapıcılar için halen 910 TL olarak uygulanan net asgari ücret, 1 Temmuz’da 54 TL artışla 964 TL olarak uygulanacak.

BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAŞKANI BAYRAKTAR: SEFALET ZAMMI
Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, asgari ücrete 1 Temmuz’da yapılacak olan 45 TL’lik zammın artan enflasyon oranlarının bile çok altında kalacağına dikkat çekerek, 15 milyon asgari ücretli ve ailesinin insanca yaşayabilecekleri bir zam yapılmasını istedi. Bugün İsviçre’de asgari ücretin 4 bin frank (9 bin 728 TL) yapılmaya çalışıldığını söyleyen Bayraktar, Türkiye’deki ücretin ise komik olduğunu dile getirdi. Yapılması planlanan zammı “sefalet zammı” olarak nitelendiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Hükümet bir taraftan iktidarda oldukları süre içerisinde ekonominin çok iyi boyutlara ulaştığını savunurken, diğer taraftan işçilere layık görülen bu rakam kazın ayağının öyle olmadığının ispatıdır. Bizim talebimiz, ilgililerin asgari ücreti yeniden ele alarak, bu rakamı dünya ortalamasına taşımasıdır. Bu ücretle bir evin geçindirilmesi düşünülemez. O nedenle derhal gerekli düzenlemeler yapılmalı.”
Asgari ücret zammı ne kadar olacak? son dakika 2014 Asgari ücret zammı açıklandı öğren.

Asgari ücretin 2014′ün ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında ise yüzde 6 arttırılması kararlaştırıldı. Buna göre, asgari ücret yeni yılın ilk 6 ayında net 846 lira, ikinci 6 ayında ise net 891 lira olurken, mevcutta yaklaşık 803 lira olan asgari ücrete 43 lira zam yapıldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2014′te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Reşat Moralı Konferans Salonu’nda beşinci kez toplandı.

İşçi tarafını Türk-İş’in, işveren tarafını ise TİSK’in temsil ettiği toplantının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, komisyonun belirlediği rakamı açıklamak üzere salona geldi.
-16 yaş ayrımı kaldırıldı

Bakan Çelik, asgari ücretin dünyanın pek çok ülkesinde uygulandığını ve işçilere daha az ücretin verilmesini yasaklayan önemli bir sosyal politika aracı olduğunu söyledi.

Asgari ücrette 11 yılda reel olarak yüzde 72′lik, nominal olarak ise yüzde 336′lık artış sağladıklarını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaptığı çalışmalarla bazı tavsiye kararlar aldı. Bizde bunu Hükümet olarak değerlendirdik ve yerinde bulduk. Bunların gerçekleştirilmesi için çalışmalara hemen başlayacağız. Bu yıl oy çokluğuyla asgari ücrette ’16 yaş altı’ ve ’16 yaş üstü’ uygulamasına son veriyoruz. Bundan böyle tek asgari ücret uygulaması gerçekleştirilecek. Ayrıca asgari geçim indirimi uygulamasını çalışanların lehine genişlettik. Dört çocuktan üç çocuğa indirmiş bulunuyoruz. Yani üç çocuğu olandan gelir vergisi alınmayacak.”

Çelik, 16 yaşla ilgili düzenlemenin ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemeyi kapsadığını ve bunu önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleştireceklerini belirterek, asgari geçim indirimiyle ilgili düzenlemeyi ise yasal değişikliklik gerektirdiği için Meclis’e sevk edeceklerini söyledi.

-İlk 6 ay 846 lira olacak
Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin oy çokluğuyla belirlendiğini vurgulayan Çelik, şu bilgileri verdi:
”Asgari ücretin 2014 yılının ilk 6 ayında yüzde 5′lik ücret artışıyla net 846 lira, brüt bin 71 liraya çıkması konusunda karar alınmış bulunuyor. İkinci 6 ay için yüzde 6 artış oldu. Bekar bir işçide net 891 lira, brüt bin 134 lira artışlar geçerli olacak. Yıllık artış oranı ise yüzde 11 düzeyine ulaştı.”
-”11 yıl asgari ücrette artış söz konusu”

“Asgari ücret, satın alma paritesi açısından ele alınınca 11 Avrupa ülkesini geride bırakacak bir düzeye ulaştık” diyen Çelik, milli gelire göre bakıldığı zaman da Türkiye’nin en önde olduğunu söyledi.

Çelik, asgari ücretin bir sosyal koruma ücreti olduğunu tekrarlayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun altında bir ücretin çalışana teklif edilmemesi anlamı taşıyan bir ücrettir. Bundan dolayı Türkiye’de asgari ücretten beyan her gün daha da düşmektedir. Yüzde 47′lerde olan asgari ücret beyanı şu an yüzde 32′lere düşmüş bulunmaktadır. Reel olarak bu 11 yıllık dönemde asgari ücrette artış söz konusudur. Bugün de enflasyon önümüzdeki yıl orta vadeli programda 5,3, büyüme yüzde 4 öngörülmüş iken asgari ücretin yüzde 11 düzeyinde artırılması Hükümetin veya kamunun bu meseleye bakışını çok net bir şekilde özetlemektedir. Şartlarımızı işverenlerle birlikte daha da zorladık. 4,5 ve 5 düzeylerinde olan işverenin bu yaklaşımını 6 düzeyine taşımış olduk.”
-”Yüzde 11′lik artış olumlu bir gelişme”

Bir basın mensubunun, “Asgari ücretteki 42 liralık artışı değerlendirir misiniz” sorusuna Çelik, şu yanıtı verdi:
“Özel sektörü de biliyorum, kamuyu da biliyorum. Binlerce çalışan asgari ücretin çok üzerinde rakama çalışıyor. Dolayısıyla asgari ücreti bir geçim ücreti değil, asgari ücreti bir koruma ücreti olarak ele aldığımız zaman bu yüzde 11′lik artışın ekonomik verileri de dikkate aldığımız zaman olumlu bir gelişme olduğunu söyleyebilirim.”

Asgari ücretle ilgili gelişmeler oldukça sizlere buradan aktarmaya devam edeceğiz.