TÜRK-İŞ Genel Merkezi'ndeki toplantıya, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar ve TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk ile konfederasyonların temsilcileri katıldı.

Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından komisyonun çalışmalarına 29 Aralık Perşembe günü devam etmesi yönünde prensip kararı alındı.

TÜRK-İŞ asgari ücrette 971 liraya sıcak bakıyor

TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücret için TÜİK'in belirlediği 971 lira rakamına sıcak baktıklarını söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantısının ardından soruları yanıtlayan Ağar, TÜİK'in 2012 asgari ücret için belirlediği 971 lira ücreti uygun bulduklarını belirterek, ''Bizim beklediğimizle devletimizin açıklamış olduğu 971 lira ücrete TÜRK-İŞ olarak sıcak bakıyoruz. Ama şu an için netleşmiş bir şey yok'' dedi.

Ağar, olağanüstü bir durum olmadığı takdirde 29 Aralık Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katılacağı bir toplantıda asgari ücretin kesinlik kazanabileceğini söyledi.

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk da TÜİK'in kendi çalışmaları doğrultusunda belirlediği rakamı toplantıda sunduğunu, 971 liralık ücretin ağır bir işçi baz alınarak yapılan hesapla ortaya çıkmış bir rakam olduğunu söyledi. TİSK'in hareket noktasının en son asgari ücretin 2012 yılında ne ölçüde artırılacağı konusu olduğunu ifade eden Konuk, şunları kaydetti:

''Kıstasımız önümüzdeki yılki hedefler. Enflasyon artışı, büyüme bunları dikkate alarak asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'de belirlenen, asgari ücret diye telaffuz edilen şey özellikle sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde, sosyal haklarla birlikte büyük bir yekun tutuyor. 2011 yılında asgari ücretli bir işçinin bize maliyeti bin 824 lira civarında. Yani asgari ücretin bir mislinden daha fazla. Bunların asgari ücretin tespitinde dikkate alınmasını yıllardan beri söylüyoruz.''

Konuk, TÜRK-İŞ ve TİSK'in asgari ücretin belirlenmesinde bir mutabakat sağlayamadıklarını, belirli prensiplerde anlaşılması, mutabakat sağlanması halinde Bakan Çelik'in ''İki kesim anlaştığında bunların yasal düzenlemesini biz Meclis'ten geçiririz'' sözünü verdiğini anımsatarak, mutabakat sağlanamadığı için mevcut asgari ücretin 2012 hedef enflasyon oranı ölçüsünde artırılmasının gerçekçi olacağını dile getirdi.

Bu önerilerini de toplantıda sundukların belirten Konuk, ''Bir dahaki toplantıda konu inşallah netleşecek. Kesinleşecek rakamı da Bakanımızın programı uygun ise 29'undaki toplantıda açıklayacağız'' dedi.