MİLLİ Eğitim Bakanlığına bağlı, uluslararası mesleki yeterlilik sertifikası veren dünyaca ünlü City & Guilds"e Türkiye"den akredite ilk ve tek profesyonel aşçılık okulu Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), son teknolojiyle donattığı, 2 milyon Euro"nun üzerinde yatırımla kurduğu yeni binasını Maslak"ta açtı. MSA kurucusu Mehmet K. Aksel, açılışta yaptığı konuşmada, 24 kişilik bir sınıfla başlayan maceranın bugün günlük kapasitesi 500 kişiye ulaşan bir başarı hikayesine dönüşmesinin kendilerini çok gururlandırdığını ifade ederek, öğrencilerini 8 ay kadar kısa bir sürede meslek sahibi olmuş, Türkiye"nin en iyi 5 yıldızlı otel ve restoranlarında çalışabilen, hatta yurt dışına giden birer şef adayı olarak mezun ettiklerini söyledi.

İlgili röportaj: Merhaba diyen 1500 liradan işe başlıyor

Yüzde 90 iyi pozisyon

Aksel, eğitimleri sırasında staj yapan öğrencilerin yaşanan krize rağmen çoğunlukla stajlarına başladıkları yerlerden iş teklifleri aldıklarını, şu ana kadar MSA tarafından verilen 2 bin mezundan yaklaşık yüzden 90"ının çok iyi yerler ve pozisyonlarda çalıştığını belirtti. Geçen yıl City & Guilds akreditasyonundaki Avrupa"nın en iyi 2 aşçılık okulundan biri olarak gösterilmelerinin ardından bu bina ile sadece Avrupa"da değil, dünyada farklı bir noktaya geleceklerini kaydeden Aksel, öğrencileri arasında doktor, mühendis, mimar, gece bekçisi, kuaför ve güvenlik görevlisinin de bulunduğunu anlattı.

4 bin lira maaş alanlar

Mehmet Aksel, MSA mezunlarının maaşlarına ilişkin bir soru üzerine, “Bizden mezun olanlar 1000-1500 lira arasında bir maaşla işe giriyorlar. Bugün 4 bin-4 bin 500 lira alan mezunlarımız olduğunu biliyorum. Bu kişiler mesleklerinde ilerlediklerinde 5 yıldızlı otellerde en iyi maaşı alanlar arasında yer alıyor” şeklinde konuştu. Aksel, aşçılık eğitiminin bedelinin 11 bin lira, pasta-ekmekçilik eğitiminin ise 9 bin 500 lira olduğunu bildirdi.

Yüzde 2 pazar payı

MSA ana sponsoru Whirlpool adına Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu üyesi Levent Hatay da, Whirlpool"un cirosunun Vestel için önemli olduğunu, Whirlpool"un bugün Türkiye"de yüzde 2 pazar payı bulunduğunu ve üst segmentte yer aldığını söyledi.

British Council"den Olimpiyat Köyü için çalışma talebi geldi

BRITISH Council"ın Londra"nın dışında kuracağı Olimpiyat Köyü için kendilerinden mesleki çalışma programları talep ettiğini belirten Aksel, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, Türk mutfağının yurt dışındaki en büyük probleminin uygulanabilirlik standartlarının bulunmaması olduğunu söyledi. Aksel, “Türk mutfağının önemli yemeklerinin standardize edilip, uygulanabilirliğini standardize edip yurt dışındaki otel ve restoranların menüsüne koyma aşamasında çalışmalarımız var” diye konuştu. Aksel, “Onlar bizden uzmanlık eğitimi ister hale geldiler” dedi.

Vestel: Irak ve Suriye"de iyiyiz iç pazarda bulaşık makinesi büyüyor

VESTEL Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Levent Hatay, Türkiye"deki bulaşık makinesi pazarının çamaşır makinesi kadar büyük olduğunu belirtti. Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi"nde konuşan Hatay, önem verdikleri pazarlardan birinin Suriye olduğunu ifade ederek, Suriye"de marka bilinirliklerinin önemli oranlara ulaştığını da söyledi. Hatay, yıllardır Irak"ta yer aldıklarını hatırlatarak, “Irak"ta zaten çok iyiyiz. Irak"taki ilk 6 ay sonuçlarımız iyi” dedi.

Hürriyet