TBMM'de önceki akşam hakaretlere karşı el işaretlerinin konuştuğu kavgalı gürültülü bir oturum gerçekleşti. DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını savunmasıyla başlayan gerginlik sırasında milletvekilleri kürsüye yürüdü, DSP'ye "asalak" diye laf atılan AKP sıralarından DSP'ye küfür olarak ifade edilen el işareti gösterildi. AKP Rize Milletvekili Lütfi Çırakoğlu'nun İsmet İnönü için söylenen "millete düşmanmış" sözlerine "Doğru" diye karşılık vermesi de Genel Kurul'daki harareti artırdı.

enel Kurul'da İçli, Anayasa Mahkemesi'nin kararını savunurken AKP sıralarından laf atmalar başladı. İçli, "İstediğiniz kadar bağırın, ben burada size saatlerce laf yetiştiririm. İyimaya'nın görüşünün kendisine ait olmayıp, Başbakan'ın aklından çıktığını, Başbakan'ın talihsiz açıklamalarından öğreniyorum" dedi.

Kürsüye yürüdü

Tutanaklardan tartışmalar şöyle:

Fahrettin Poyraz (AKP-Bilecik): Başbakan'a cevap vermek senin haddine mi!

Halide İncekara (AKP-İstanbul): Kendi ambleminle çık

İçli: Hanım milletvekilisiniz, oradan laf atmayacaksınız. Ben tek başıma yeterim size, kimseden korkum yok.

Bayram Özçelik (AKP-Burdur): Sen kimsin! (Kürsüye yürürken)

İçli: Gel ne var! Gel! Gel bakayım! Beni korkutamazsınız.

Poyraz: Saygısız adam!

Özçelik: Çık dışarı! Çık dışarı!

İçli: Sürekli laf atıyorsunuz, dinleyeceksiniz.(AKP sıralarından bir grup milletvekili kürsü önüne yürüdü. Gürültüler. Kürsü önünde toplanmalar)

Başkan: Oturuma 15 dakika ara veriyorum oturmayı öğrenene kadar.

Otur lan yerine!

Mustafa Elitaş (AKP Grup Başkanvekili): (DSP'ye) Bir partinin imkânlarıyla gelmişsiniz seçilmişsiniz. Allah aşkına siz kendi başınıza bir şey yapamaz mısınız? Muhakkak asalak olmak zorunda mısınız? (AKP'den alkışlar, DSP ve CHP sıralarından gürültüler)

Kemal Kılıçdaroğlu (CHP Grup Başkanvekili): Hiç kimse 'asalak' sözünü kullanamaz.

Recai Birgün (DSP-İzmir): Asalaklar! (Gürültüler)

Mehmet Daniş (AKP-Çanakkale): Otur lan yerine! Kes sesini!

Başkan: Sakin olun, Sayın Elitaş, lütfen 'asalak ' kelimesini düzeltir misiniz.

Daniş: Kimin asalak olduğu belli! Herkes biliyor kimin asalak olduğunu! (Arka sıralardan DSP sıralarına koştu, milletvekilleri güçlükle tuttu. AKP Konya Milletvekili Özkan Öksüz'ün DSP sıralarına eliyle yuvarlak işareti yapması objektiflere yansıdı)

İnönü tartışması

Muharrem İnce (CHP-Yalova): Bu ülkeyi kuran iki kişiden birisi olan İsmet İnönü"ye ne yazmış TRT"de 'Ezber Bozan' programını yapan Tamer Korkmaz, İsmet İnönü'nün millete düşman olduğunu yazmış.

Lütfi Çırakoğlu (AKP-Rize): Doğru. (CHP sıralarından "yuh" sesleri)

İnce: İsmet İnönü bu millete düşman mıydı da 'doğru' diyorsun.

Çırakoğlu: Millet karar verir.

İnce: Yazıklar olsun be!

Çırakoğlu: Yalova"nın kaymakamı sana yazıklar olsun!

İnce: Yalova kaymakamını sana gönderdim ben.

Çırakoğlu: Ben sana gönderirim.

Mevlüt Aslanoğlu (CHP-Malatya): Özür dilesin Sayın Başkan. Gel buraya? (CHP ve AKP sıralarından birbirlerinin üzerine yürümeler, gürültüler)

Zeyid Aslan (AKP-Tokat): Ne artistlik yapıyorsun orada?

Akif Ekici (CHP-Gaziantep): O mavi gömlekli, mavi gömlekli? Gülme! Kalk ayağa! (ara verildi)

Başkan: AKP sıralarından atılmış olan o sözü bir Meclis Başkanvekili olarak kınadığımı belirtiyorum. İsmet İnönü, bu ülkenin Kurtuluş Savaşı"nın en önemli komutanlarından birisidir, Türkiye Cumhuriyeti"nin de İkinci Cumhurbaşkanı'dır ve çok partili rejimi Türk demokrasi hayatına kazandıran bir isimdir. Bunu kınadığımı belirtiyorum.
Milliyet