Piknik yapan mütedeyyin insanlara ağır hakaretler yağdıran Mine Gül Kırıkkanat, bu yüzden kendisine 'faşist' diyen Ahmet Hakan'dan tazminat kazandı...

Gazeteci yazar Ahmet Hakan, deniz kıyısında don ve atletle denize girenleri eleştiren yazar Mine Kırıkkanat'a “Bu faşist cesareti karşısında şapka çıkarıyoruz” dediği için tazminat ödemeye mahkum oldu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Kırıkkanat için “faşist” sözünü kullanan Hakan'ın yazdığı yazıda davacının kişilik haklarına saldırıda bulunduğuna karar verdi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararı bozan Hukuk Genel Kurulu, Beyoğlu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararın onanmasına hükmeti.

MAHKEME, 'KIRIKKANAT'IN KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI VAR'

Yazar Mine Kırıkkanat, bir yazısında, “Don paça soyunmuş adamlar geviş getirerek yatarken, siyah çarşaflı ve türbanlı, istisnasız hepsi tesettürlü kadınlar mangal yellemekte, çay demlemekte ve ayaklarında bebe sallamaktadır. Her on metrekarede, bu manzara tekrarlanmakta, kara halkımız kıçını döndüğü deniz kenarında mutlaka et pişirip yemektedir. Aralarında, mangalında balık pişiren tek bir kişiye rastlayamazsınız. Belki balık sevseler, pişirmeyi bilseler, kirli beyaz atletleri ve paçalı donlarıyla yatmazlar, hart hart kaşınmazlar, geviş getirip geğirmezler, zaten bu kadar kalın, bu kadar kısa bacaklı, bu kadar uzun kollu ve kıllarla kaplı olmazlardı” görüşünü dile getirdi.

Ahmet Hakan da bu yazıyı eleştirerek şunları yazdı:“Bugüne kadar gelmiş geçmiş en kaba halk düşmanları bile, kinlerini ve nefretlerini bu denli üslupsuz dile getirmemişlerdi. Çünkü ne kadar 'halk düşmanı' olsalar da çok anlaşılır nedenlerden dolayı yüzleri bir parça kızarıyordu.

Yazarımıza bu yüzden bravo. Bugüne kadar gelmiş geçmiş en baba 'faşistler' bile, ırkçılıklarını en fazla 'kafatası ölçümü'ne kadar götürebildiler. Oysa, 'cesur yürek' yazarımız, olayı kendi halkının bacak, kol ve kıl ölçümünü gündeme getirmeye kadar vardırmayı başardı. İşte bu yüzden aferin.”

Kırıkkanat, bu yazı üzerine kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla Beyoğlu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, “Faşist cesaretli başlıklı yazı incelendiğinde, davacının daha önce yazmış olduğu yazılar nedeniyle küçük düşürücü ve incitici şekilde eleştirdildiği, bir takım ithamlarda bulunulduğu ve bu şekilde eleştiri sınırlarının aşıldığı, kişilik haklarına, onur ve saygınlığına tecavüzde bulunulduğu kanaatine varılmıştır. Davanın kısmen kabulüne, 5 bin YTL manevi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmiştir” dedi.

DAİRE, 'HAKARET EDENE, HAKARET EDİLMESİ TAZMİNATI GEREKTİRMEZ'

Hakan'ı tazminat ödemeye mahkum eden kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ahmet Hakan aleyhine açılan davanın reddi yönünde hüküm kurulması gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Oyçokluğuyla verilen kararda şu görüşler dile getirildi: “Davacı Kırıkkanat, yazdığı bir yazıda Zeytinburnu sahil yolunda piknik yapan kişilerle ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Davalı da söz konusu yazıda, davacının sözü edilen yazısını eleştirmiştir. Davalının yazısındaki saldırı oluşturduğu iddia edilen ifadeler incelendiğinde eleştiri niteliğinde olduğu açıktır.”

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin bozma kararına yerel mahkeme direndi. Bunun üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine geldi. Genel Kurul, Daire'nin kararının bozulmasına oyçokluğuyla karar verdi. Böylece, Hakan, Kırıkkanat'a tazminat ödemek zorunda kalacak.


ANKA