Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom"un yüzde 15 hissesinin halka azından 1.9 milyar dolar (2,4 milyar YTL) gelir elde edildiğini bildirdi. İşlemin yurt içinde en büyük, dünyada beşinci halka arz olduğunu kaydeden Kilci, sonuçlarla şirket değerinin 15,5 milyar dolar, hisse değerinin 12,7 milyar dolara karşılık geldiğini bildirdi.

Gelirin 1 milyar 150 milyon dolarının yurt dışı, 767 milyon doların yerli yatırımcıdan sağlandığını ifade eden Kilci, yurtdışı satışın yüzde 30"unun İngiltere, yüzde 15"inin Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 11"inin ABD, yüzde 10"unun İsviçre, yüzde 9"unun Lübnan, yüzde 6"sının Suudi Arabistan, yüzde 6"sının Singapur ve yüzde 13"ünün diğer ülkelere gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kilci, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar ve Deutsche Bank Murahhas Üyesi Ersin Akyüz ile birlikte Ankara"da düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekom halka arz sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom"un Türkiye"de özelleştirmenin sembolü haline geldiğini ifade eden Kilci, 2005 yılında gerçekleştirilen blok satışın ardından 10 Aralık 2007 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 15 hissenin halka arz sürecinin başladığını anımsattı. Sonucun başarı olduğunu ifade eden Kilci, şu değerlendirmede bulundu:

-YABANCI YATIRIMCIDAN GÜVENOYU ALDIK-

“Türk Telekom"un halka arz işlemi çerçevesinde özellikle yabancı yatırımcılar tarafından gösterilen ilginin ve elde edilen başarının, gelişmiş piyasalarda başlayan ve ardından da tüm global piyasaları etkisi altına alan istikrarsızlık ortamında ülkemize yönelik bir "güvenoyu" olarak nitelendirilmesinin yanlış olmayacağını düşünüyorum. Yatırımcıların piyasalardaki istikrarsızlıklara karşı "oldukça seçici" olmaya başladıkları bir konjonktürde gerçekleştirilen halka arz işleminde, Türk Telekom"un 2005 yılındaki özelleştirme işlemi sonrasında cazip bir yatırım fırsatına dönüştüğü de ortaya çıkmıştır.”

-DÜNYANIN EN BÜYÜK BEŞİNCİ HALKA ARZI-

Birçok halka arz işleminin iptal edildiği 2008 yılında, dünyada bugüne kadar yapılan en büyük beşinci halka arz olan Türk Telekom halka arzından 1,9 milyar dolar (2,4 milyar YTL) gelir elde edildiğini açıklayan Kilci, “Türk Telekom halka arzı, doğru zamanlama, başarılı pazarlama kampanyası, talebi maksimize eden fiyatlama stratejisi ile ülkemizde elde edilen gelir açısından en büyük halka arz olarak tarihe geçecektir” dedi.

-ŞİRKETİN DEĞERİ 15,5 MİLYAR DOLAR-

Halka arz için fiyat aralığının 3,90 YTL ile 4,70 YTL olarak tespit edildiğini anımsatan Kilci, halka arza esas teşkil eden kesin hisse fiyatının 4,60 YTL olduğunu ifade etti. Kilci, “Bu rakam bazında şirket değeri 15,5 milyar dolar, hisse değeri bazında ise 12,7 milyar dolara tekabül etmektedir” diye konuştu.

28-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen ön talep döneminde, yurtiçi yatırımcılardan toplam 1,1 milyon lot ve 5,3 milyar YTL tutarında ön talep geldiğini belirten Kilci, Türkiye dışında toplam 6 farklı ülkede yaklaşık 200 merkezde, iki hafta boyunca “yerinde tanıtım toplantısı” gerçekleştirildiğini söyledi. Bu toplantıların Almanya, ABD, İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Suudi Arabistan"da yapıldığını belirten Kilci, hisselerin yüzde 30"unun Türk Telekom, PTT çalışanları ve küçük tasarruf sahiplerine, yüzde 3"ünün alım gücü yüksek yatırımcılara, yüzde 2"sinin kurumsal yatırımcılara, yüzde 65"inin yurtdışı yerleşik yatırımcılara tahsis edildiğini anımsattı.

-YERLİDEN 4,7, YABANCIDAN 4,3 KAT TALEP GELDİ-

Buna karşın kesin talep sonuçlarının değerlendirilmesi ile, yurtiçi yatırımcılara ayrıların payın yüzde 40, yurtdışı kurumsal yatırımcılara ayrıların payın ise yüzde 60 olarak yeniden belirlendiğini bildiren Kilci, 7-9 Mayıs"ta gerçekleşen kesin talep döneminde yurtiçi yatırımcılardan 995 milyon lot ve 4,6 milyar YTL, yurtdışı yatırımcılardan ise 1,4 milyar lot ve 6,3 milyar YTL talep geldiğini söyledi. Kilci, “Yurtiçi yatırımcılardan bu gruba ayrılan hisselerin 4,7 katı, yurtdışı yatırımcılardan ise bu gruba ayrılan hisselerin 4,3 katı talep gelmiştir” dedi.

-1,1 MİLYAR DOLAR YABANCIDAN-

Toplam halka arz büyüklüğünün 1,9 milyar dolar olduğunu açıklayan Kilci, bunun 1 milyar 150 milyon dolarının yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılardan sağlandığını ifade etti. Kilci, yurtdışı satışın yüzde 30"unun İngiltere, yüzde 15"inin Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 11"inin ABD, yüzde 10"unun İsviçre, yüzde 9"unun Lübnan, yüzde 6"sının Suudi Arabistan, yüzde 6"sının Singapur ve yüzde 13"ünün diğer ülkelere gerçekleştirildiğini kaydetti.

-YERLİDEN 767 MİLYON DOLAR-

Toplam halka arzın yüzde 40"ının ayrıldığı yurtiçi bölümün batışından 966 milyon YTL (767 milyon dolar) gelir elde edildiğini vurgulayan Kilci, PTT çalışanlarına yüzde 1,75, Türk Telekom çalışanlarına yüzde 5,6, küçük tasarruf sahiplerine yüzde 15,1, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılara yüzde 9,7, kurumsal yatırımcılara yüzde 6,8 oranında satış gerçekleştirildiğini bildirdi.

PTT çalışanlarının, Türk Telekom çalışanları ve küçük tasarruf sahiplerinin taleplerinin tamamının, kurumsal yatırımcıların yüzde 95"inin, alım gücü yüksek yatırımcıların ise yüzde 6 oranında taleplerinin karşılandığını belirten Kilci, “Halka arzda yurtiçinde yerleşik yatırımcılardan yaklaşık 95 bin talep gelmiş ve bunların 94 bin adedine dağıtım yapılmıştır. Bugüne kadar gerçekleştirilen halka arzlar arasında, yurtiçine en fazla tahsisat ve satışın yapıldığı işlemlerden biri olacaktır” dedi. Kilci, Halkbank"ta yurtiçinde toplam 50 bin 514 kişiye satış yapıldığını ve tahsisatın yüzde 30,5 olduğunu anımsattı.

-15 MAYIS"TA İMKB"DE-

Halk arz sonuçlarının bu sabah itibariyle SPK ve İMKB"ye bildirildiğini kaydeden Kilci, 13 Mayıs"ta İMKB Yönetim Kurulu işlem görme onayının alınmasının hedeflendiğini, şirket hisselerinin 15 Mayıs"ta "TTKOM" sembolü ile İMKB"de işlem görmeye başlamasının planlandığını açıkladı.

Kilci, fiyata ilişkin tartışmaların anımsatılması üzerine, halka arzdan önce yapılan spekülasyonların sağlıklı olmadığını düşündüğünü, hisseler İMKB"de işlem görmeye başladığında durumun ortaya çıkacağını ifade etti. Bütçe finansman programında öngörülen rakam ile sonucun farklı olması sorulan Kilci, değer tespitinin Bakanlar Kurulu onayı ile ortaya konulduğunu, finansman programı ile ilişki kurulmasının doğru olmadığını vurguladı.

-KONTROL AZALMASIN DİYE EK SATIŞ HAKKI KULLANILMADI-

Yüzde 2,5"lik ek satış hakkının kullanılmamasını açıklayan Kilci, hissedarlar sözleşmesine göre yüzde 15"in üzerindeki satışlarda yönetim hakları sınırlandığından, tercihlerini yüzde 15"i aşmamak yönünde kullandıklarını bildirdi. Kilci, talep ve fiyatlandırma değerlendirmesinin de bunda etkili olduğunu söyledi.

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany de, Oger Telecom"un yüzde 35"ini 2,6 milyar dolara satın alan Saudi Telecom"un verdiği fiyat ile halka arzdaki fiyat arasındaki farklılık bulunmasının sorulması üzerine, fiyatın farklı olmasının normal olduğunu ifade etti. Malezya"da sahip oldukları yüzde 25 hissede olduğu gibi oransal konsolidasyonun geçerli bulunduğunu belirten Doany, Türk Telekom"da kontrol devrinin sorulması üzerine, “Saudi Telecom ile yapılan yüzde 35 hissenin satış anlaşmasına göre, Oger 2010 sonuna kadar kontrol hisselerinin sahibi olmaya devam edecek” dedi.