Türkiye'nin altın ithalatına her yıl 7 milyar dolar ödemeye devam etmesini isteyenlerin üretimi engellemeye çalıştığını belirten Altın Madencileri Derneği Başkanı Akdur, "Ancak peş peşe açılan madenler sayesinde yılda 17 ton alün üretir hale geldik" dedi.

Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Akdur, Türkiye'deki altın sektörüyle ilgili güncel açıklamalar yaptı:

■ Türkiye, son 10 yılda peş peşe açılan madenler sayesinde 'hiç altın üretmeyen bir ülke' konumundan çıkarak yılda 800 milyon dolar değerinde

17 ton altın üreten bir noktaya geldi.

Potansiyelin yüzde 10'u

■ Önümüzdeki yıllarda devreye girecek altın madenleri ile birlikte, 2015 yılında bugünkü fiyatlarla yılda 2,2 milyar dolar değerinde 50 ton altın üretir hala geleceğiz

■ Ülke olarak altın potansiyelimizin henüz yüzde 10'unu ortaya çıkarabildik

■ 2001'den buyana faaliyete başlayan 5 altın madeninde yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediliyor.

■ Altın madenciliği ülkemizde çevre karnesi en iyi olan alanların başında geliyor. O kadar ki Avrupa Komisyonu Türkiye'deki altın madenciliğini AB ülkelerine örnek alınacak uygulamalar olarak rapor etti.

■ Yine Türkiye'nin 75 yılda gerçekleştirdiği maden arama sondajını Kanada 1,5 yılda yapıyor.
Engellenmeye çalışılıyor

■ Ancak Türkiye'nin altın ithalatına her yıl yaklaşık 7 milyar dolar ödemeye devam etmesini isteyen çevreler altın üretimini engellemeye çalışıyor. 15 yılda 2 bin 492 ton altın ithal edip 111 milyar dolar ödedik

■ Bergama ve Uşak'tan sonra devreye giren Mastra ve İliç altın madenleri için de benzer şekilde felaket senaryoları ortaya atılmasının altında Türkiye'deki altın üretimini engelleme gayretleri yatıyor.

Çevre yatırımları sektörler için örnek

Altın üretiminden dolayı çevreye zarar verilmesi söz konusu olmadığı gibi madenlerin bulunduğu yerlerde yapılan çevre yatırımları tüm sektörlere örnek oluyor. Altın üreticisi firmalar tarafından bugüne kadar 150 bin ağaç dikti. Söylenenlerin aksine orman varlığımızı artırıyoruz. Bununla da kalmayıp ormanlarımızın yangınlardan korunması için çok sayıda yangın söndürme havuzları yaptırılarak Orman Genel Müdürlüğünün hizmetine sunuldu.