Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, mevsimlik gezici tarım işçilerinin daha güvenli seyahat etmelerine, çocuklarının eğitimine devamına, daha iyi barınma, çalışma, sağlık ve sosyal güvenlik şartlarına kavuşması için “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi”ni hayata geçirdi. Bu proje kapsamında tarım işçilerinin daha güvenli seyahat edebilmeleri için göç dönemlerinde denetimler arttırılacak ve sıkı tedbirler alınacak. Asgari sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı barınma yerleri ayarlanacak; gerektiğinde çadırlar ve seyyar kolaylık tesisleri temin edilecek. Toplu çadır alanları düzenli olarak ilaçlanacak ve sağlık kontrolleri yapılacak.
Çocukların gelişimi ve anne adaylarının gebelik takipleri de periyodik olarak yapılacak, bu hizmetleri verebilmek için mobil sağlık ekipleri oluşturulacak. Eğitim sürecinin aksamaması için çocukların kendi yörelerindeki veya gittikleri yöredeki yatılı bölge okullarına alınması, taşımalı eğitim, misafir öğrenci veya çadır okullar kurulması gibi yöntemlerden en uygun olanı tercih edilecek. Özellikle kadınlarımıza yönelik okuma-yazma ve meslek edindirme kursları, kültürel ve sosyal faaliyetler düzenlenecek.
Mevsimlik tarım işçilerine yapılan düzenleme ile 18 günden başlamak üzere ve her yıl bir gün artan sistemde prim ödeyerek 30 gün üzerinden sigortalı olma imkanı getirildi. Tarım işçisi olarak çalışanların ve ailelerinin sorunlarına, katliam gibi kazalarda hayatlarını kaybetmelerine, insanlık dışı şartlarda çalışmalarına ve konaklamalarına göz yumulmayacağı belirtildi.