Miyop, hipermetrop, astigmat, katarakt, renk körlüğü… Görme kusurları her yaştan herkeste ortaya çıkabiliyor. Ancak her hastalıkta olduğu gibi erken tanıdan kaçmak, ciddi rahatsızlıklara da sebebiyet veriyor. Bu nedenle iş yoğunluğu nedeniyle muayeneden kaçanlar ya da görmedeki herhangi bir rahatsızlığı önemsemeyip göz kontrolüne gitmek istemeyenler, en azından akıllı telefonları aracılığıyla kendilerine göz testi yapabilirler. Biliyorsunuz artık herkesin elinde bir akıllı telefon var ve telefonlara, oyundan dil testlerine kadar çeşit çeşit uygulama indirilebiliyor. Google play ve Appworld üzerinden kolayca yüklenebilen göz testleri var. Bu testler ile gözünüzde problem olup olmadığını, sadece birkaç dakikanızı ayırarak anlayabilirsiniz. Tabii akıllı telefonlarla yapılan göz testlerini kapsamlı bir göz muayenesi olarak düşünmemelisiniz. Akıllı telefonunuzla ön tanınızı koyduktan sonra kapsamlı muayene ve tedavi planı için vakit kaybetmeden göz doktoruna gitmelisiniz.

TELEFONA KOLAYCA İNDİRİLİYOR

Biz göz uzmanları olarak, tıp alanının en şanslı uzmanları olarak anılıyoruz. Çünkü teknolojiden en çok faydalanan branş göz hastalıklarıdır. Bu nedenle her geçen gün akıllı telefon uygulamalarına göz muayenesi alanında da yenilikler katılabiliyor. Örneğin; 5000 Kenyalıya Peek (Taşınabilir Göz Muayene Kiti) adı verilen telefon uygulamasıyla göz testi muayenesi yapılmış ve alınan sonuçlar bir sağlık merkezindeki göz muayenesiyle karşılaştırıldığı zaman aynı çıkmış. Görme keskinliği, görme alanı, retina muayenesi, renkli görme, kontrast duyarlılık, katarakt için lens takma testi tanıyan bu uygulama ise yakın zamanda telefonlara kolayca indirilebilecek. Ama Peek akıllı telefonlara yüklenilmeye başlayana kadar daha basit göz muayenesi imkanı sunan birçok göz testi aplikasyonunu telefonlara indirebilmek mümkün.

ÖN TANI İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Göz muayenesinde akıllı telefonların da işin içine girmesiyle, tanı koymada önemli bir aşama kaydettik. Peek gibi uygulamalar, teknolojinin gelişimine paralel olarak bizlerin işini kolaylaştıracak uygulamaların daha da gelişeceğini ve akıllı telefonların hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacağını gösteriyor. Tekrar belirtmem gerekir ki, akıllı telefonlardaki bu aplikasyonlar ön muayenelerin, gözdeki problemin teşhisini her ortamda yapılabilmesini sağlarken, kapsamlı bir muayene ve cerrahi müdahalenin göz merkezinde yapılması gerekiyor.