Kayseri'de Ezinç Metal Anonim Şirketi, klasik klimalarda kullanılan soğutucu gaz yerine, doğada saf halde bulunan katı bir malzeme kullanılarak geliştirdiği ''adsorblama'' tekniğiyle güneş kolektörünün ısıttığı suyun sıcaklığını düşürerek, ortama soğuk hava veren sistem üretti.

Ezinç Metal Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ezinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firma bünyesindeki mühendislerin geliştirdiği sistem sayesinde Türkiye'de soğutma ihtiyacının da güneş enerjisinden karşılanabileceğini söyledi.

Güneş enerjisinin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanımının ülkeye çok büyük getiri sağlayacağını vurgulayan Ezinç, yeni geliştirdikleri sistemle ilgili şu bilgileri verdi:

''Güneş kolektörünün ısıttığı su, 55-60 dereceye ulaştığında 13-14 kilovatlık ısı enerjisine dönüşmüş oluyor. Isınan su, soğutmanın yapılacağı makineye iletiliyor. Bu makine, doğada saf halde bulunan katı bir malzeme kullanarak 'adsorblama' tekniğiyle üretildi. Klasik klimalarda soğutma gazla sağlanırken, 'adsorblama' sistemiyle suyun ısısı 4-7 dereceye kadar düşürülüyor. Elde edilen soğutulmuş su, pompa istasyonları yardımı ile bir akümülasyon tankında depo ediliyor. Depo edilen soğuk su, fan-coil soğutma sistemine aktarılarak mekan soğutması gerçekleştiriliyor.''

''GÜNEŞ ÜLKESİ'' TÜRKİYE SİSTEM İÇİN UYGUN

Türkiye'nin bir güneş ülkesi olduğunu belirten Ezinç, ''Ülkemizin ortalama yıllık güneş alma süresi 2 bin 460 saattir. Bu rakamdan da anlaşılacağı gibi Türkiye, bir güneş ülkesidir. Günümüzde bu potansiyelin çok küçük bir yüzdesi kullanılmaktadır'' dedi.

Bu sistemin Türkiye'de ''ilk kez'' geliştirildiğini belirten Ali Ezinç, şunları kaydetti:

''Ezinç Güneşle Soğutma ve Isıtma Sistemi (ESS), Türkiye'de ilk kez uygulanan özel bir çalışma. Güneş kolektörlerinden elde edilen ısı enerjisi kullanılarak, yaz aylarında soğutma, kış aylarında da ısıtma ve soğutma ihtiyacı karşılanabilmektedir. ESS, enerjisini güneşten aldığı için güneş enerjisinin en etkili olduğu dönemlerde en verimli şekilde soğutma gerçekleştirebilmektedir. Güneydoğu, Akdeniz ve Ege gibi güneşlenmenin yoğun olduğu bölgelerde bu sistem, yaz aylarında maksimum verimle kullanılabilir. ESS, küçük evsel soğutmaların yanı sıra büyük endüstriyel alanların soğutulmasında da aktif şekilde kullanılabilir. Ülkemizde bir ilk olarak gerçekleştirilen bu sistemde amaç, kullanım alanı küçük olan ev, ofis ve iş yerlerinin, başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmadan, yenilenebilir, temiz enerji ile soğutma ve ısıtma ihtiyacını karşılamak.''

Ali Ezinç, bu konuda gelecek taleplere göre ihtiyaç duyulan kapasiteyi projelendirip, uygulama yapabileceklerini belirterek, ''Geliştirdiğimiz sistemin prototipi, şu anda Fransa'daki bir fuarda sergileniyor. Ürünümüzün ilgi göreceğine inanıyoruz. Yeni ürünümüzle yurt dışı pazarında da pay sahibi olmayı umuyoruz'' dedi.

HEM EKONOMİK HEM ÇEVRECİ

Kullandıkları teknolojilerin hem ekonomik hem de çevre dostu olduğunu vurgulayan Ezinç, ''Yıllık 400 bin metrekare kolektör ve 55 bin adet sıcak su tankı üretim kapasitesine sahibiz. 400 bin metrekare güneş enerjisi panelinin ürettiği enerji, 49 bin ton odun tasarrufu sağlayarak, 38 bin adet yetişkin çam ağacını kesilmekten kurtarıyor. Yine bu enerji ile 27 bin 500 ton linyit kömürü veya 10 bin ton fueloil kullanımı önlenmiş oluyor ya da 10 milyon 400 bin metreküp doğalgaz, 665 bin adet 12 kilogramlık mutfak tüpü tasarrufu sağlanıyor'' diye konuştu.

AA