İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Habertürk’e yaptığı açıklamada, “Bahar ayları ortadan kalktı. Kış, İlkbaharı alıyor, yaz da sonbaharı alıyor. Kış ayı ilkbaharı da içine alacak şekilde, Mayıs ayına kadar soğuk olarak devam edecek” dedi

‘Hava, havai bir şeydir’

Şen’in açıklamasını değerlendiren İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise şöyle konuştu: “Bu senenin serin geçtiği doğru ama bundan sonra hep böyle olacak diye bir şey yok. Hava dediğimiz çok değişken bir şey. İklim değişikliğine bakarsak yazlar genişliyor, kışlar kısalıyor. Kış daha geç gelip erken gidiyor. Böyle bir durum var ancak baharlar her zaman olacak. Bahar ayları, geçiş dönemleri. Kış ile yaz varsa aralarında bir geçiş olması gerekiyor. Ancak süreler değişebiliyor. Okullarda öğrettikleri gibi üçer aylık 4 eşit mevsim yok. Havalar bu tanımlara uyacak diye bir kaide yok. Astronomik olarak 21 Eylül itibariyle resmen sonbahara girdik ama havanın bundan haberi yok tabii. Kimi yerde yaz, kimi yerde kış havası yaşanabiliyor. 21 Haziran oldu mu mesela 2 gün yağmur yağsa medya hemen ‘Bu sene yaz gelmedi’ diyor. Hava, havai bir şeydir. Tarihlere, saatlere uymaz.”

‘Küresel ısınmadan’

CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli de, “Ara mevsimlerin ortadan kalkması küresel iklim değişikliğinin getirdiği neticelerden biri. Bu değişiklikle beraber ana mevsimlere yani yaz ve kışa doğru mevsim geçişleri hızlanıyor. Bahar dediğimiz dönemleri artık bazen kış bazense yaz örnekleriyle geçireceğiz. Kış ya da yaz aylarının baharları da içine alacak şekilde uzaması dönemsel olarak değişir. Ancak burada önemli olan ana mevsimlerin ara mevsimleri içine alması değil, ara mevsimlerin yani bahar aylarının ortadan kalkması. İklim değişiklikleri beklentilerinden bir tanesi de zaten budur” diye konuştu.

MİLLİYET