Bankalara bastırılan kupon ile ödeme mümkün olabilecek Gündelikçi kadınlara emekli olma imkânı sağlayan düzenlemenin ayrıntıları netleşti. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberinde göre; gündelikçiyi 10 günden az çalıştıranlar yüzde 2, 10 günden fazla çalıştıranlar yüzde 27 oranında prim ödeyecek.

BANKALAR BASTIRACAK

TBMM'deki torba yasa tasarısına eklenecek maddeyle gerçekleştirilecek düzenleme uyarınca, gündelikçi kadınları 10 günden az çalıştıranlar için sadece yüzde 2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödemek yeterli olacak.

İsteğe bağlı sigortalılıkta 9 bin gün prim ödeme gerekirken, gündelikçi kadınların 7 bin 200 gün ödemesi yeterli olacak. Gündelikçi kadınların sigorta bildirimleri ve ödemeleri için kolaylık sağlanacak. Gündelikçi çalıştıranlar, başlangıçta sadece bir defalığına form doldurarak, ayda kaç gün çalıştırdıklarını belirtecekler ve ödemeyi yapacakları banka hesap numarasını bildirecekler.

AYDA 156 LİRA PRİM ÖDENECEK

Gündelikçi kadını ayda 10 günden fazla çalıştıranlar, çalıştırdıkları güne karşılık gelen sigorta primini ödeyecek. Daha önce sigortalı olan kadınlar için yüzde 32, ilk defa sigortalı olanlar için yüzde 27 oranında prim ödenecek. Örneğin, evinde 15 gün gündelikçi çalıştıran işveren, 1134 liralık brüt asgari ücretin yüzde 27'si üzerinden 156 lira prim ödeyerek yükümlülüğünü yerine getirecek.