Türkiye’de her geçen gün Eczacılık fakülteleri artarken, tehlikeyi fark eden Avrupa’da fakülte sayısı azaltılıyor” dedi. 
Geçen yıl 17 olan eczacılık fakültesinin, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 19’a çıkarıldığını kaydeden Aydın Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı, “Son yıllarda açılan eczacılık fakültelerinin altyapı ve eğitim kadrolarındaki eksikliklerin hala tamamlanamamış olması bilinen bir gerçekken, yeni fakültelerin açılması son derece üzücü ve kaygı verici bir durumdur” diye konuştu. 
Kozalı açıklamasının devamında “Türkiye’de eczacılık alanında mesleki verimliliği azaltan, eczacıları basitçe birer bürokrasi memuru ve tahsildara dönüştüren sorunlar bir yana, mesleğe ilişkin bir takım yapısal sorunlar da bulunmaktadır. Bu yapısal sorunların en önemlisi, eczane sayısının ülke ihtiyaçlarının üzerinde olması ve eczane bulunan bölgeler arasındaki niceliksel ve niteliksel dengesizliktir. Bu nedenle yıllardır Birliğimiz, eczanelerin ülke gerçeklerine uygun bir biçimde nüfusa göre sınırlandırılmasını talep etmektedir. Böylesi bir düzenleme hayata geçirilmediği gibi son 10 yılda eczacılık fakültesi sayıları sürekli arttırılmıştır. Eczacıların kamu ve sanayide yeterli düzeyde istihdam edilmediği herkesin bildiği bir gerçektir. Bu nedenle eczacılık fakültelerinden mezun olan kişilerin hemen tamamının serbest eczacılığa yönelmesi sonucu bu alan gün geçtikçe daralmaktadır. Bizler buna ilişkin önlem alınmasını, fakülte kontenjanlarının sınırlandırılmasını ve daha da önemlisi gerek teknik altyapı gerekse insan gücü açısından ciddi sorunlar yaşayan kimi fakültelerin tam donanımlı hale getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını beklerken; yeni üniversitelerin açılması çeşitli sıkıntılara neden olacaktır” ifadelerine yer verdi. 
“UZN VADEDE CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLACAKTIR”
Yeni eczacılık fakültelerinin açılmasının, sağlık alanındaki sorunları çözmek bir yana, mevcut haliyle orta ve uzun vadede çok daha ciddi sorunların oluşmasına neden olacağını da ifade eden Aydın 21. Bölge Eczacı Odası başkanı Salih Kozalı “Bu gerekçelerle, yeni eczacılık fakültesinin açılmasına şiddetle karşıyız. Birinci basamak sağlık hizmeti sunan eczacıları mesleğe hazırlayan eczacılık eğitiminin her açıdan kaliteli olması gerekir. Bu husus toplum sağlığı açısından çok önemlidir” diye konuştu.