Odeon Müzik Proje Koordinatörü Zeynep Göktürk, Odeon Müzik"in 87 yıldır müzikseverlere Türk müzik tarihinin en güzel seslerini sunduğunu söyledi.

Göktürk, ilk kayıtların 1925 yılında mekanik kayıt (taş plak) adı verilen yöntemlerle Hafız Ahmet Bey ile başladığını, Sadettin Kaynak, Hafız Kemal ve Afife Hanım gibi dönemin ünlü sesleriyle devam ettiğini anlatarak, geliştirilen çok sayıda proje ile de işin batılı yanı düşünülerek yabancı şarkılar ve şarkıcıların piyasaya kazandırıldığını kaydetti.

Firma olarak Türk Pop Müziği"nin doğup gelişmesinde önemli katkılarını bulunduğunu aktaran Göktürk, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yapımcı kimliğimiz sadece arşiv albümleri bazında devam ediyor. 1924"ten 1980"e kadar fiili olarak yaptığımız kayıt yapımcılığından arşivimizde 10 bine yakın eserimiz var. Bunları biz sırayla dinleyiciyle buluşturuyoruz. Müzik piyasasının durumu ortada. Çok satış yapılan bir ortam yok. Elimizdeki kayıtları dijital ortama aktarmazsak bunlar kaybolup gidecek. Bunu önlemek için bu kayıtları yavaş yavaş müzikseverlerle buluşturuyoruz. Çok da popüler bir şey yapmıyoruz açıkçası. Hem Türk Pop Müziği"nden, hem Sanat Müziği"nden, hem de Halk Müziği"nden dönem dönem albümler çıkartıyoruz, orijinal kayıtlarıyla."

"KAYITLARIN ÜZERİNDE HİÇ BİR OYNAMA YAPMIYORUZ"


Zeynep Göktürk, kendilerini diğer arşiv albümlerinden ayıran en büyük özelliğin kayıtlar üzerinde hiç bir oynama yapmamak olduğunu vurgulayarak, "Orijinal halleriyle bire bir aktarım yapıyoruz. Yaptığımız tek şey temizleme. Yani plakların dinlenilmesinden doğan "çıtırtıları", bantların saklanmasıyla oluşan boğuklukları temizliyoruz. Taş plaktan aldığımız ile banttan aldığımız kayıt çok farklı. Sesi parlatma ya da temizleme gibi bir şey olmazsa CD"yi taktığınızda kulak çok rahatsız olacaktır. O ses dengesini sağlamak ve "çıtırtıları" temizlemek adına basit bir işlem yapıyoruz" şeklinde konuştu. Müzeyyen Senar"dan Zeki Müren"e, Dario Moreno"dan Ajda Pekkan"a birçok sanatçının yolunun firmalarından geçtiğini ifade eden Göktürk, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar 100"ün üzerinde arşiv albümü çıkardık. Çalışmalarımız devam ediyor. Müzikseverlerin uzun süredir beklediği Nesrin Sipahi"nin pop albümü üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca pop müzik tarihinin yine temel taşı olmuş parçalardan oluşan yeni bir albüm serisi başlıyor. Türk Sanat Müziği"nde bestekarlar serimiz devam ediyor. Halk Müziği de kendi içinde yeni karmalarla devam edecek."

Göktürk, albüm çalışmalarıyla ilgili dinleyicilerden olumlu tepkiler aldıklarını dile getirerek, "Unutulan şarkılar, dizilerde ve filmlerde yeniden keşfediliyor. Bu parçaları dinledikçe galiba eskiyi biraz daha özlüyoruz" diye konuştu.

Milliyet