Kuşadası Turist Rehberleri Derneği (KURED), "Arkeoloji Günleri 2008" kapsamında; Aydın İli'nin Germencik İlçesi'ne bağlı Ortaklar Beldesi'ndeki Magnesia, İzmir/ Torbalı'daki Metropolis, Aydın merkezdeki Tralles ve İzmir Özdere'deki Claros antik kentlerine "Arkeoloji Buluşması" gezileri düzenliyor. İlk gezi, antik Magnesia kentine gerçekleştirildi.
Etkinliğe katılan 65 rehber ve arkeoloji dostunun 45'i Kuşadası'ndan kaldırılan otobüsle, diğerleri de kendi olanakları ile ören yerine ulaştılar. Kazı Başkanı Konuklara Magnesia'yı gezdirdi. KURED'in Magnesia'ya düzenlediği gezi katılımcıları ve kazı ekibini memnun etti. Magnesia kazılarını 24 yıldır aralıksız sürdüren Kazı Başkanı Prof. Dr. Orhan Bingöl ve kazı ekibi konukları karşıladı. Daha sonra kazı alanını gezmeden önce Magnesia hakkında bilgi veren Bingöl; Magnesia'nın 1890-1893 yılları arasında Carl Humann tarafından ilk kez kazılmaya başlandığını ve bu dönemde Magnesia hakkında önemli yazıt, heykel ve mimari yönden değerli buluntuların ortaya çıkarıldığını söyledi. Ve bu kazılarda Alman arkeologların Magnesia'yı nasıl talan ettiklerini örneklerle gözler önüne serdi. Prof.Bingöl, Magnesia'ya ait, başta kabartmalar, sütun başlıkları, sütunlar ve heykeller olmak üzere çeşitli mermer yapı ve dekorasyon elemanlarının 19'uncu yüzyıldan beri ülkemizden kaçırılıp özellikle Berlin'deki Pergamum ve Paris'teki Louvre Müzelerine götürüldüğünü söyledi.
Türk arkeologlar tarafından ilk kazıların 1984'de başlatıldığını o tarihten beri aralıksız sürdürüldüğünü ifade eden Kazı Başkanı Bingöl kazıların 20'inci yılı dolayısı ile hazırladıkları ve son bulgular ile güncelleştirdikleri sunumunda da özetle "Başta küçük bir kazı ile başladık. Bu kazıları yıllardır takip etmeyen, ören yerlerinde gezerken oradaki emeği kavrayamaz. Dile kolay; 20 yıllık kazı maceramız var. Ve koca kentte, deyim yerinde ise, biz hala "eşinip duruyoruz" ve kazıları devletin desteği ile sürdürüyoruz. Sondaja, bilimselliğe yönelik çalışmalar yanında, ülkemizi tanıtmaya ve kültür varlıklarımızı göstermeye yönelik kazılar da yapıyoruz. Özel sektörün sponsorluğu olsa çok kısa zamanda görsellik açısından çok daha zengin bulgulara ulaşabiliriz çünkü Magnesia, uluslararası arenada daha çok tanınan Prienne'in üç katı büyüklüğünde. 1.5 km çapında bir kent ve yaklaşık 12 bin kişinin yaşadığı önemli bir alan. Priene'de 4000-4500 kişi yaşıyordu. Bizans döneminde Arap akınlarına karşı korunmak için Magnesia'nın etrafı sur duvarları ile çevrilmişti" dedi.
Her antik kentte tiyatro, tapınak, Pazar yeri gibi kalıntılar olduğuna dikkati çeken Prof.Bingöl, "Ama Magnesia'daki her bina ya da eser kendi türünün ya "ilk", ya da "tek" örneği" diye konuştu. Kentin bu özelliklerinin altını çizmeye özen göstermenin yanı sıra, kentin karakteristik özelliklerini de ön plana çıkardıklarını belirten Prof. Bingöl, buna örnek olarak kentin kuruluş öyküsünü anlatan yazıtın bulunduğu ender kentlerden birinin Magnesia olmasını, inşaatı tamamlanmamış başka bir tiyatron bulunmadığını, Jul Sezar'ın başmimarı Vitruvius'un da belirttiği gibi, Artemis Tapınağı ve Kutsal Alanı'nda taban taşlarına yazılı protokol listesini başka antik kentlerde görmenin zor olduğunu gösterdi.
Daha sonra kazılarda açığa çıkarılan; Artemis Kutsal Alanı'ndaki Artemis Leukophryene Tapınağı, Artemis Sunağı, Kurban Alanı, Kutsal Kaynak, Toplantı Alanı, Stoalar, Genel Tuvalet gezildi. Kentin Agora bölümünde; Propylon (anıtsal giriş) , Agora Meydanı ve Zeus Sosipolis Tapınağı gezilirken, Kazı Başkanı Prof. Dr. Orhan Bingöl yine bu alanlar hakkında bilgi verdi. Kazı alanının gezilen diğer önemli bölümü ise, İ.S.2. yy'da yapılan Çarşı Bazilikası idi. Daha sonraki kilise olarak kullanılan Bazilika alanından, antik kent merkezinin güney yamacında bulunan kutsal alan Tiyatron'a gidildi. Prof Bingöl, Tiyatron'un bir tiyatro binası olmadığını, kentin kutsal törenlerinin yapıldığı amfi-tiyatro tarzında bir yapı olduğunu söyledi.
4 ANTİK KENTTE "ARKEOLOJİ BULUŞMASI"
Kuşadası Rehberler Derneği (KURED) Başkanı Ali Karapınar; "Derneğimiz, Arkeoloji Günleri adı altında, bölgemizin paha biçilmez değerdeki 4 arkeolojik sit alanını rehberlere ve tüm arkeoloji dostlarına tanıtmak ve bu ören yerlerini seyahat acentelerinin ilgi ve bilgilerine sunmak amacı ile; Magnesia, Metropolis, Claros, ve Tralles'i içeren "Arkeoloji Buluşması" gezileri düzenlemektedir" dedi. KURED'den yapılan açıklamada; 4 antik kentteki kazıların ülkemiz arkeologları tarafından yürütüldüğü ve "yabancı kazı başkanlarının bilgi paylaşımındaki cimrilikleri karşısında kazı başkanlarımızın bilgi paylaşma cömertliklerinin takdir edilmesi gerektiği" ayrıca vurgulandı.