Geçtiğimiz hafta öldürülen Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin memleketi Sirte'nin 100 kilometre kadar güneyindeki çöl bölgesinde, Kaddafi güçlerine ait olduğu iddia edilen çok sayıda silah, bomba, cephane ve roket bulundu. Kızılhaç bomba imha uzmanı Guy Marot, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Ben çok daha kötüsünü bekliyordum. Mühimmatın büyük bir kısmının kullanılmış olması bizi rahatlattı" şeklinde konuştu. Ağırlığı 900 kilograma kadar çıkan uçak bombalarının da aralarında bulunduğu silahların yağmalanmaması için Ulusal Geçiş Konseyi tarafından tedbir alınırken, bölgeye "dokunmayın" afişlerinin asıldığı bildirildi. ABD'nin Kaddafi döneminden kalma silahların istenmeyen güçlerin eline geçmesini engellemek için tam 40 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığı, ayrıca Libya'ya onlarca uzman yolladığı da gelen haberler arasında. 

OPERASYONLAR BİTİYOR 
Kaddafi döneminden kalma silahlarla ilgili bir açıklama da BM Libya Misyonu'nun başkanı olan Ian Martin'den geldi. Martin, "Silahların birçoğu NATO operasyonları sırasında tahrip edildi. Ancak bazılarının teröristlerin eline geçmiş olmasından korkuyoruz" yorumunda bulundu. Öte yandan, Libya Ulusal Geçiş Konseyi, Kaddafi'nin ölümünden önce cinsel tacize uğradığı iddialarının da soruşturulacağını açıklarken, devrik liderin katillerinin yargı önüne çıkarılacağı bildirildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de, NATO'nun Libya'daki operasyonlarını 31 Ekim itibariyle durdurma kararı aldı. Oybirliğiyle alınan karar neticesinde Libya'ya uygulanan uçuş yasağı da kalkmış olacak. 

KENDİSİNİ LAHEY'E GÖTÜRECEK UÇAK İSTİYOR
Devrik lider Muammer Kaddafi'nin Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından aranan firari oğlu Seyfülislam'ın teslim olmak için bir uçağın gelip çölden kendisini almasını istediği belirtildi. Ulusal Geçiş Konseyi'nden bir kaynak, Seyfülislam'ın Tunus ya da Cezayir gibi üçüncü bir ülkenin araya girmesiyle Lahey'deki mahkemeye teslim olmayı kabul etti ğini belirtti. Kaddafi rejiminin istihbarat başkanı Abdullah Senussi'nin ise , Nijer'den Mali'ye geçtiği bildirildi. Tunus da eski Libya Başbakanı El Bağdadi Ali El Mahmudi'nin serbest bırakıldığını duyurdu. 

KADDAFİ'NİN ÖLDÜRÜLÜŞ ŞEKLİ İSLAM'A YAKIŞMADI
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Muammer Kaddafi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak "Zalimleri, ahlak ve hukuk çerçevesinde yargılamayı bilemeyen insanlar, mazlumların hukukunu da yerine getiremez" dedi. Görmez, AA muhabirinin "Kaddafi'nin öldürülme biçimini dinimiz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "Ne kadar zalim olursa olsun bir insanı işkenceyle hunharca öldürmek, adaletin yerine gelmesini sağlamaz. Muammer Kaddafi'nin öldürülme biçimi ve bunun medya marifetiyle bütün dünyaya teşhiri Müslümanlara yakışmamıştır" dedi.
sabah