12 Eylül darbecilerinin, 31 yıl sonra kendilerini koruyan ‘zırh’ın referandumla kırılıp yargı önünde hesap vermeye hazırlandığı şu günlerde, Arjantin, 1976 darbesinde 30 bin sivili işkenceyle öldüren 7 eski subaya müebbet hapis cezası verdi.
 
ALKIŞLI KUTLAMA
 
Bir yıl süren davanın sonunda subaylar, çoğu solcuMontoneros grubuna mensup 22 kişinin orduya teslim olduktan sonra işkence görerek öldürülmesinden suçlu bulunarakmahkumoldu.
 
Kararın okunmasının ardından kurbanların yakınları hükmü alkışlayarak gözyaşları arasında kutladı. Arjantin’de, Juan Peron’un 1955’te darbeyle devrilmesinin ardından bazı gruplar silahlanarak asker ve polislere karşı saldırıya geçti. 1973’te Juan Peron’un ölümünün ardından yerine eşi Isabel Peron geçti. Isabel Peron, ilk icraat olarak silahlı gruplar karşısında orduyu ve polisi güçlendirdi.
 
30 BİN KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
 
Duruşmada, son askeri lider General Reynaldo Bignone muhaliflerini öldürmek ve işkenceden ömür boyu hapis cezası aldı. General Santiago Riveros, askeri istihbaratçıMartin Rodriguez, cunta döneminde polis olan eski Escobar Belediye Başkanı Luis Patti, gözaltı kampını yöneten General Eduardo Cabanillas ve eski askeri vali Antonio Domingo Bussi ömür boyu hapis cezası aldı. Eski polis Fernando Meneghini de 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Arjantin’de 8 yıl süren cunta döneminde yaklaşık 30 bin kişi öldürülmüştü.
 
Acı çeken annelerin yüzü güldü
 
“Bir daha asla”, askeri diktatörlükten acı çeken Arjantinli annelerin sloganı olmuştu. Anneler, “Çocuklarımız yaşamak istediler ancak onların yaşamları ellerinden alındı. 30 bin kayıp hiç bir zaman ‘kayıp’ olmayacak, onlar her zaman aramızda olacak” dedi.
 
Arjantin’in ‘Hitler’i
 
Isabel Peron, ülke tarihinde daha sonra “Arjantin’in Hitler’i” olarak anılacak olan General Jorge Videla’yı göreve getirdi. Videla’nın ilk açıklaması, “Güvenlik için gerektiği kadar insanı öldüreceğiz” olmuştu. Videla bir yıl sonra yönetime el koydu ve askeri yönetim 1981’e kadar devam etti. Ülkede 1976-1983 arasında terör estiren askeri cunta üyelerine yargı yolunu tıkayan yasa 2003’te kaldırıldı. Bu tarihten sonra başlayan davalarda askeri cunta lideri Videla, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
 
bugün