Mumcu, Genel Kurul salonunun arkasındaki Başkanlık odasına geçti. Edinilen bilgiye göre Mumcu"nun hemen arkasından odaya giren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mumcu"yu Meclis"i iyi yönetememekle suçladı.

Bazı divan üyelerinin de tanık olduğu tartışmada Arınç ile Mumcu arasında şu diyalog yaşandığı öğrenildi:

ARINÇ: Böyle Meclis mi yönetilir? Bu kadar taraflı olunmaz. (CHP"li Çetin Soysal"ı kastederek) Sarhoşlara söz veriyorsun. (Sarhoş yürüyüşü taklidi yaparak) Adamın yürüyüşünü görmüyor musun? Militanca Meclis yönetilmez.

MUMCU: Meclis"i nasıl yöneteceği size mi soracağım? Gayet adil yönetim sergiliyorum. Tarafsız davranıyorum. Varsa bir şikayetiniz içtüzük imkanları var. Bana burada saldırmaya ve hakaret etmeye hakkınız yok.

Arınç ile Mumcu arasında tartışma sürerken odaya bu kez AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş girdi. Elitaş da Mumcu"ya “Meclis"i ne biçim yönetiyorsun?” diye bağırdı. Odadaki MHP"li katip üye Murat Özkan da Elitaş"a “Bağırıp, çağırma. Burası bağıralacak yer mi?” diye tepki gösterdi. Elitaş"ın “Sen sus, iki kişi konuşurken araya mı girilir?” sözleri üzerine Elitaş ile Özkan birbirine girdi. İkilinin yumruklaşmasını AK Partili Harun Tüfekçi önledi.

Çiçek özür diledi
Bu olayların ardından Mumcu, Arınç ve Elitaş"ın tutumunu protesto için kürsüye çıkmama kararı aldı. Sinirden titreyen ve gözleri dolan Mumcu"yu, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol sakinleştirmeye çalıştı. Bu sırada Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek"in odaya gelerek, Arınç adına Mumcu"dan özür dilediği öne sürüldü. Durum Erdoğan"a da aktarıldı. CHP ve MHP"lilerin devreye girmesi ve Çiçek"in özür dilemesi üzerine bir saat sonra Mumcu kürsüye çıktı.

Kürsüden şikayet etti
Mumcu oturumu açar açmaz şunları söyledi:

“Türkiye bildiğim kadarıyla yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığına dayanılarak yürütülüyor. Şu anda ben burada yasamayı temsilen oturuyorum. Ancak yürütmenin yasamaya baskı yapma hakkı hiçbir zaman olmamıştır. Bir bakan, Arınç makam odama gelip, Meclis"i nasıl yöneteceğim konusunda bana talimat vermeye kalkıştı. Bunu şiddetle kınıyorum. Bu yürütmenin yasama üzerindeki baskısının 2. tezahürüdür.”
Erdoğan, Şahin"i uyarmıştı
Bütçe görüşmelerinde de CHP"lilerin pankart ve Atatürk posterli protestoları üzerine Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin"e “Bu nasıl Meclis yönetimi?” diyerek tepki göstermişti./milliyet