Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'nin, tüm Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) ülkeleriyle işbirliğini en üst düzeye çıkarmakta kararlı olduğunu belirterek, ''Tüm bu gelişmeler, bölgemizde ekonomik işbirliğinin ve refahın artmasında büyük bir katkı sağlayacaktır. Çalışmaların başarılı olmasında Karadeniz Ekonomim İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) çerçevesinde yürütülen diyaloğun büyük bir katkısı olduğuna inanıyorum'' dedi.

Arınç, KEİPA 36. Genel Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'ne büyük önem verdiğini belirterek, ''Bu önem hükümetimizin 2002 yılından beri yürütmüş olduğu 'komşularımızla sıfır problem' politikasının yansımasıdır. Bu politikanın gerekleri ile KEİPA'nın kuruluş amaçlarının yüzde yüz uyuştuğunu söyleyebilirim. Bu politika çerçevesinde komşularımızla gerçekleştirdiğimiz ilişkiler zannediyorum dikkatlerinizden kaçmamıştır'' diye konuştu.

Hükümet olarak eski anlayışları bir kenara bırakarak komşuluk ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak niyetiyle yoğun çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Arınç, ''Bugün bu çalışmaların bir kısım meyvelerinin ortaya çıkması bizleri gelecek adına daha da ümitlendirmekte ve teşvik etmektedir. Rusya Federasyonuyla Ukrayna ile son dönemde gelişen üst düzey ilişkiler fevkalade memnuniyet vericidir. Rusya ile vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasını tarihi bir adım olarak değerlendiriyorum'' dedi.

Arınç, bunun yanında Sırbistan ve Arnavutluk ile vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına karar verildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Önümüzdeki dönemde KEİPA üyesi diğer ülkelerle de vizelerin kalktığına şahit olabiliriz. Böylelikle Karadeniz Bölgesi'nde yatırımcıların, iş adamlarının, üniversite öğrencilerinin, turistlerin serbestçe seyahat edebileceği büyük bir alan ortaya çıkacaktır. Yine KEİ'nin kurucu ülkelerinden Yunanistan ile ilişkilerimiz fevkalade memnuniyet verici bir seviyeye ulaşmıştır. Yunanistan Schengen Anlaşmasına taraf olduğu için Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirememektedir. Buna rağmen günü birlik seyahatlerde ve belli türdeki pasaportlara vize kolaylıkları getirilmiştir.''

-''KAFKASLARA BARIŞ VE İSTİKRARIN GELMESİ İÇİN KARARLILIĞIMIZ DEVAM EDİYOR''-

Türkiye'nin yakın komşusu Ermenistan ile de sorunların çözülmesi ve ilişkilerin normalleşmesi konusunda yaptıkları çalışmaların sürdüğüne dikkati çeken Arınç, şunları söyledi:

''Bu sorunun da çözülmesi ve tüm Kafkaslara barış ve istikrarın gelmesi için kararlılığımızın devam ettiğini belirtmek isterim. Türkiye burada zikredemediğim tüm KEİ ülkeleriyle işbirliğini en üst düzeye çıkarmakta kararlıdır. Tüm bu gelişmeler bölgemizde ekonomik işbirliğinin ve refahın artmasında büyük bir katkı sağlayacaktır. Çalışmaların başarılı olmasında KEİPA çerçevesinde yürütülen diyaloğun büyük bir katkısı olduğuna inanıyorum. Bu türlü gelişmelerin olabilmesi için ülkeler arasında güven duygusunun gelişmesi bir ön şarttır. Hiç şüphesiz bölge ülkesi ülkelerin parlamenterlerinin 17 yıldır başarıyla yürüttükleri birebir temaslar, bir bölgesel işbirliği ruhunun doğmasında ve gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Bunları söylerken Karadeniz Ekonomik İşbirliği çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin yeterli bir düzeyde olduğunu söylemiyorum.''

-''BU İŞBİRLİĞİ DÜNYA BARIŞI VE İSTİKRARINA KATKIDA BULUNACAKTIR''-

Arınç, KEİ'nin ve KEİPA'nın bölgede daha etkin kuruluşlar olması adına yapılacak faaliyetler olduğunu belirterek, ''Özellikle bölgede ikili ve çok taraflı olarak gerçekleştirilebilecek işbirliği faaliyetleri çok iyi bir şekilde analiz edilerek, çok farklı konularda KEİ'ye öncelik tanınması ve imkanlarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda AB ile ilişkiler önem arz etmektedir. AB tecrübesinden bölge olarak istifade edeceğimiz önemli noktalar bulunmaktadır. AB'nin Karadeniz Bölgesine ilişkin yaklaşımlarında yapıcı bir tutum sergileyerek bölgenin kendi dinamikleri içinde gelişmesine katkı sağlayacağını ümit ediyorum'' açıklamasında bulundu.

Forum kapsamında iş adamlarının yoğun iş görüşmeleri yaptıklarını da anlatan Arınç, şöyle konuştu:

''Bu tablo, Karadeniz Bölgesinin zengin potansiyelinin hayata geçirilmesinin güzel bir örneğidir. Ümit ediyorum; bu güzel tablo KEİPA'da güzel bir gelenek halini alır. Parlamentolar, hükümetler ve iş dünyasının bölgemiz adına doğuracağı bu sinerji her geçen gün yapılacak bölge halklarının barış ve refahına önemli katkılarda bulunur. Globalleşerek giderek küçülen dünyamızda Karadeniz Bölgesi'nin dünya dengeleri adına önemli bir yeri olduğunu, burada gerçekleştirdiğimiz işbirliğinin dünya barışı ve istikrarında da önemli katkılarda bulunacağını belirtmek isterim.''

A.A.