Bülent Arınç açıklamada şunları söyledi:

Şu anda Van'da son belirlemelere göre 279 ölü, 1300 yaralı vardır. 14 THY uçağı, 1 özel kargo uçağı ve çok sayıda ambulans, ekipman görevlendirilmiştir. Kızılay tarafından gönderilen yardım malzemesi 8 bin üzerindedir, 25 bin battaniye, 10 bin 64 gıda kolisi, seyyar mutfak, katelatik, mobil fırınlar. Van valiliğine 3 milyon acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Bugün Başbakanlığımızın yayınlandığı üzere televizyonlardan ilan edilmiştir. Çeşitli illerden 200 teknik personel görevlendirilmiştir, Ankara, Van arasında zincir oluşturulmuştur, diğer konuları bu çalışmalar kapsamında görebiliriz. Aynı zamanda Vakıflar Genel Müdürlüğü'müz bölgeye büyük bir yardım malzemesi göndermiştir.

Tabi memnuniyet verici bir hususta bu deprem felaketi üzerine şuana kadar 51 ülkeden geçmiş olsun ve başsağlığı olmak üzere yardım teklifi mesajları alınmıştır. ABD Başkanı Obama'nın basın açıklaması üzerine yardıma hazır olduklarını belirtmeleri, ABD'de bulunan Musevi kuruluşlarından dilekleride yardıma hazır oldukları mesajı alınmıştır. Depreme sadece taziye dileğiyle değilde bir defada 2 uçakla yardım ve arama kurtarma uçağı gönderen Azerbaycan'a ayrıca teşekkür etmeliyiz. Fransa, Gürcistan, İngiltere, İran, İsviçre, İsrail, İsrail her düzeyde taziye ve yardım dileklerini vurgulamıştır. Ürdün, Arnavutluk, Kanada, Mısır, Portekiz, Tayvan, Ukrayna, Yunanistan, Brezilya ve diğer ülkeler.

Bölgede yaşayan çiftçiler, esnaflar ve çalışanlar için önemli yapılanmalar var. Ziraat Bankası'na borcu olanların borcu faizsiz olarak 1 yıl ertelenecektir, ayrıca Van'da ki işverenler ve çevresinde ki işverenler kısa çalışma ödeneği istemekleri suretiyle kendilerine taktim edilecektir. Lise ve üniversite öğrencilerine başka memlekette olanlar için aileleri yanına gitmeleri münasebetinden dolayı otobüs tahsis edilmiştir.

Bugün itibariyle koordinasyonun çok iyi çalışan, arama kurtarma çalışmalarının da yarın yada yarın öğlenden sonra tamamlanacağına dair yetkililerden bilgi alınmıştır. Van'da iyi bir dayanışma örneği, TOKİ kanadıyla kalıcı konutlar oluşturulması konusunda çalışmalar başlamıştır. 5 Bakanımız bölgede görev yapmaktadır, onlardan alınan bilgilerde değerlendirilmiştir. Bu olay vesilesiyle yurdun dört biryanından Van'lı kardeşleri için kucaklaşmak isteyen vatandaşlarımız hızlıca hareket etmiştir bu davranışından dolayı milletimize ayrıca teşekkür ediyoruz' dedi.

SORULAR

Acaba bugün Bakanlar Kurulu bir afet bölgesi ilan edilmesi konusunu görüştü mü?

Bakanlar kurulumuz şu saate kadar ki çalışmamızda yüzde 80'lik bölümü Van görüşmesine ayırdı. Van'da 7'nin biraz daha üzerinde bir deprem oldu bu Türkiye'de son yıllarda kaydedilen bir depremdir. Bunun için afet bölgesi ilan edilmesi gerekli midir onu sizlerin takdirine bırakıyorum, söylediğim konular bir afet bölgesi için yapılabilecek bütün çalışmaları içermektedir.

İsrail yardım talebinde bulundu fakat Türkiye'nin reddedildiği açıklandı, İsrail'e ayrı bir tavır mı sergilendi?

Bu işi yapanlar çok çirkin bir iş yapıyor, bir afet karşısında insani duygularla hareket eden İsrail'e bizim ret cevabı vermemiz çok yakışıksız olur böyle birşeyi kimse Türkiye hükümetinden beklemesin. Bir çok ülke geçmiş olsun dileklerini ifade ediyor ve biz teşekkür ediyoruz. Bunların hepsine hadi gelin desek Van'da ki işlerin karmaşaya dönüşeceğini biliyoruz.

Düzenlenen bir kara harekatı var bu harekat ne aşamalara geldi ve devam edecek mi?

Kurulda bunlar da konuşuldu, mevcut harekat ve operasyonlar devam ederken aynı zamanda TSK'nın polis, emniyet güçleri ile yürüttükleri bir sınıriçi, sınırdışı operasyonlar vardır.

Yaptıkları basit bir olay değil, bu olay neticesinde en büyük zaiyat verilmiştir, 21 askerimiz bir yerde 3 askerimiz bir yerde şehit olmuştur. Geniş kapsamlı eylemler güvenlik güçlerimiz tarafından da güvenlik güçlerimiz tarafından icra edilmektedir. Biz sadece yazılıp çizilen bir takım şeyler üzerinden değil geniş biçimde olay yerinden bilgi almak üzere, bu eylem nasıl oldu, hangi amaçla yapıldı bu tespiti yapmaya çalışıyoruz."