Yaklaşık bir yıl süren araştırmalar sonunda arı kolonileri plastikten özel olarak hazırlanmış tek ve çok katlı kovanlara uyum sağlayarak bu kovalarda üretim yaptıkları gözlendi. Yaşanan bu gelişme ile birlikte insanlarda olduğu gibi arılar da çok katlı yaşam mahallerini uyum sağladı. Yapılan gözlemler sonucu arıların çok katlı kovan sisteminde nöbetçi arı sayısını düşürdüğü ve bal üretimi için çalışan işçi arı sayısının da arttığı tespit edildi.
Yapılan deneysel araştırmalarla Türkiye Arıcılık Sektörü"nde yeni bir çığır açıldığını belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, ilk zamanlarda tedirgin olan arılar yavaş yavaş plastik kovanlara uyum sağladığını ve bir yıl içinde tüm deneylerin olumlu sonuç vererek bu kovanların kullanılmaya başlandığını söyledi.
Dünyanın var olduğu günden bu yana, arının yaşamını doğal ortamlarda sağladığı için arıların plastik kovanları benimsemeyeceğini zannettiklerini belirten Kılıç, “Arıların daha dayanıklı ve olumsuz iklim şartlarından etkilenmeyen plastik kovanları benimsemesi arıcıları sevindirdi. Kullanım süresi, olası nakliyelerde meydana gelen kazalar ve seri üretim yapılabilmesi bakımından arı kovanlarında bir yeniliğe gidildi. Şu anda çok kullanışlı, taşıma ve hasatta da işlemleri daha kolay olan plastik kovanlar, arıların benimsemesi sonucu seri olarak üretilmeye başlandı. Bu durum arıcılık ve bal üretiminde maliyeti de düşürecek” dedi. 

 “KATLI KOVANLARLA NÖBETÇİ ASKER ARI SAYISI DÜŞTܔ
Her arı kolonisinin adeta bir askeri birlik gibi çalıştığını ve arıların çok düzenli bir yaşantısı olduğunu ifade eden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Yaşamın her alanında hayatımıza giren teknolojiyi arıların yaşamına da sokmayı başardık. Normal tahta kovanları iki kat yapmamız çok zordu. Ancak yeni geliştirilen plastik kovanlarla 2-3 katlı kovan oluşturabildik. Tek giriş çıkışı olan bu kovanlarda, daha çok arı yaşamasına rağmen, nöbetçi arı sayısı da düştü. Hal böyle olunca arıların daha fazlası çalışıyor. Bu da üretimin artmasını sağlıyor” dedi. -iha