Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, arılarda ilacın uzun süre kullanılması sonucu o ilaca karşı mikroorganizmalarda ve zararlılarda direnç meydana geldiğini, bunun da sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
İlaçların yeterli dozda, uygun zaman aralıklarında ve gerekli sürede verilmesi gerektiğini belriten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, özellikle Varroa zararlısı ve yaygın hastalıklara karşı kullanılan ilaçların arıcılar tarafından sıkça ve bilinçsizce kullanıldığını kaydetti. Dünyada sadece Varroa zararlısına karşı kimyasal mücadelede kullanılmakta olan yaklaşık 40 kadar kimyasal madde bulunduğunu kaydeden Kadir Kılıç, “Arı hastalık ve zararlılarına karşı kimyasalların uygulanmasında ilaç seçimi, uygulama
zamanı ve ilaç dozu büyük önem taşımaktadır. Yüksek dozda ve iyi bir zamanlama yapılmadan kullanılan kimyasal maddelerin, ilaca dayanıklı mikroorganizmalar ve zararlıların oluşmasına yardım eder. Bu uygulama ergin ve yavru arılarda ölümlere neden olduğu gibi, bal ve diğer arı ürünlerine de kalıntı bırakarak büyük zarar vermektedirler. Bu nedenlerden dolayı mikroorganizmalarda ve çeşitli zararlılarda direnç meydana gelmesi nedeniyle kullanılabilecek etkili ilaç sayısı azalmaktadır. Bunun yanı sıra iyileşme de zor olmaktadır" dedi.
“ANTİBİYOTİKLER ARI ÖMRÜNÜ AZALTIYOR”
Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, arıcılıkta kullanılan ilaçların arı sağlığına olumlu etkilerinin yanı sıra arı metabolizması üzerine de olumsuz etkilerinin söz konusu olduğunun kaydederek “Arı sağlığı için kullanılan bazı ilaçlar larva, yavru ve ergin arıların üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Geliştirilen tüm antibiyotiklerin hemen hepsi belirli bir süre sonra hatalı veya gereksiz uygulandığı için istenmeyen bazı yan etkiler meydana getirirler. Bunlar zehirlenme, aşırı duyarlılık, direnç oluşması ve işçi arıların kovan içi davranışlarındaki işlev bozukluklarıdır. Antibiyotikler, hastalık etmeni ile birlikte, arı larva ve erginlerinin bağırsaklarında mevcut faydalı mikroorganizmayı da ortadan kaldırmaktadır. Böylece mantarların gelişmesi için uygun bir ortam hazırlanmaktadır. Diğer yandan arıların kan hücrelerinin hızla üremesine yol açarak bunların koruyucu faaliyetinin azaltmasına ve arıların ömürlerinin yüzde 35-40 oranında kısalmasına neden olmaktadır. Bal arısı kolonilerinde varlığını sürdürmeye devam eden Varroa zararlısına karşı gerçekleştirilen yüksek dozda saf kükürt uygulaması, ana arı yumurtlamasını durdurmakta ve arı larvalarında ölümlere neden olmaktadır” diyerek arıcıların kulaktan dolma yönetmelerle ilaç kullanmamasını istedi.