Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) nezdinde girişimde bulunarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e arıcının içinde bulunduğu durumu anlatan mektup gönderdi. Arıcılığın sadece bal üretimi olarak algılanmamasını isteyen Aydın Arıcılar Birliği başkanı Kadir Kılıç, sektörün arıcılıktan vazgeçmesi halinde Türk tarımının da bitme noktasına geleceğini belirtti.
Ülke genelinde 100 binin üzerinde ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını sektörden dolaylı ekmek yiyenlerle birlikte bu rakamın bir milyon kişiye yaklaştığını ifade eden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, en sıkıntılı günlerinde arıcıya verilen desteğin kaldırılması girişimini 'felaket' olarak değerlendirdi. Şu anda 15 YTL'lik ana arı desteği ve süzme balda kilogram başına verilen 60 Ykr'lik destekle birlikte kovan başına yaklaşık 27 YTL destek aldıklarını belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, bu desteklerin kaldırılıp, kovan başına sadece 5 YTL'lik destek verileceği yönünde duyum aldıklarını belirterek “Bu uygulama gerçekleşirse Türkiye'de arıcılık tamamen biter” dedi.
Başkan Kadir Kılıç konuyla ilgili oalarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e gönderdiği yazıda “Ülke genelinde 100 binin üzerinde aile geçimlerini arıcılıkla sağlamaktadırlar. Yıllarca uygulanan yanlış politika yüzünden bu sektör batma durumuna gelmişti. Hükümetleriniz döneminde cumhuriyet tarihinde ilk kez arıcıların elinden tuttunuz, onları dinlediniz ve sorunlarına el attınız. Ana arı ve süzme bal destekleriyle arıcıya ve üretime yeni heyecanlar kattınız. Sektörümüzde İlerleme ve diriliş sağladınız. Ancak son aldığımız bilgilere göre, ana arı ve süzme bal desteğinin kaldırılıp yerine kovan başına 5 YTL destek verileceğini öğrendik. Başta üyelerimiz olmak üzere hepimiz hayal kırıklığına uğradık. 2006-2007 yıllarındaki küresel ısınma ve kuraklık birçok arıcımızı perişan etmişti, bir de böyle bir uygulama yeşeren umutları çökertecektir. Talebimiz mevcut desteklerinizin devamı; ya da kovan başına en az 30 YTL destek verilmesidir. Düşünülen 5 YTL destek miktarı sektörümüzde üretime katkı sağlamayıp şekli bir destek durumuna düşecektir. Üyelerimiz adına konuyu saygı ile sunar gereğini arz ederiz” ifadelerine yer verdi.