Yasal eksiklikler nedeniyle arıların ve arı ürünlerinin yıllardır sigortalanmadığı için sıkıntı yandığını ifade eden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Özel ir sigorta firması ile yaptığımız anlaşma sonucu Aydınlı arıcıların sigorta sorununu çözdük. Artık arıcı meslektaşlarımız faaliyetlerini güven içerisinde sürdürebilecek” dedi.
Bugüne kadar bir çok arıcının yangın, hortum, sel ve nakliye esansındaki kazalar nedeniyle işini kaybettiğini ifade eden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle, yıllardır süren çalışmalar sonucu arıların ve arı ürünlerinin artık sigortalandığını belirtti. Birlik ile özel bir sigorta şirketi arasında bu konuda protokol imzalandığını ifade eden Kılıç, “yılardır mücadele ettiğimiz konuların başında gelen arıların sigortalanması hususu çözüldü. Geçen yıl fırtınada, ondan önceki yıl Selçuk"ta meydana gelip Kuşadası"na kadar ulaşan orman yangınında ve arıların nakilleri sırasında yaşanan kazalarda bir çok meslektaşımız işini kaybediyordu. Şu anda yapılan anlaşma gereği Birlik üyesi olan, Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)"ne kayıtlı aktif ve pasif kovanların nakliyesi, tenekelenmiş ve paketlenmiş süzme bal nakliyesi, koliler halinde çerçevelenmiş ve paketlenmiş petekli bal nakliyesi, yangın, yıldırım, infilak, sel, su baskını ve fırtına gibi durumlarda arı ve arı ürünlerinin zarar görmesi halinde sigorta geçerli” dedi.
Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, bir yıl geçerli olacak sigorta ile ilgili kovan başına arıcıların 55 kuruş, arıcı barakası başına 4 TL sigorta ödemesi yapılacağını, buna karşın sigorta şirketinin, zarar görmesi halinde üreticiye kovan başına 200, baraka başına da 3 bin TL ödeme yapacağını kaydetti.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye"de 4 milyon, Aydın"da da 200 bin kovan arı varlığı olduğunu ifade eden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Bu arılardan yaklaşık 130 bin kovanı Birlik üyesi ve tescilli geri kalan 70 bin kovan henüz tescillenmemiş durumda. Ancak, arıcıların arılarını ve ürünlerini sigorta yaptırabilmesi için birlik üyesi olması gerekiyor” dedi.