Türkiye Arıcılık Sektörü"nde bir çok ilke imza atan Aydın Arıcılar Birliği, ilginç bir araştırma başlattı. Türkiye"de ilk defa denenen plastik kovanlara arılar uyum sağlarsa, arıcılık ve bal üretiminde yeni bir çığır açılmış olacak. Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, ilk günlerde tedirgin olan arıların yavaş yavaş plastik kovanlara uyum sağlamaya başladığını, tam uyum sağlanması halinde nakliyeden, bal sağımına kadar her şeyin çok daha kolay olacağını belirtti.
Dünyanın var olduğu günden bu yana, arının yaşamını doğal ortamlarda sağladığını belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, daha dayanıklı ve olumsuz iklim şartlarından etkilenmeyen plastik kovanlar üzerinde deneme çalışmaları başladığını söyledi. Bugüne kadar arıların en huzurlu şekilde tahtadan yapılma kovanlarda yaşadıklarını ve bu şekilde daha iyi çalışıp bal verdiklerinin tespit edildiğini kaydeden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Kullanım süresi, olası nakliyelerde meydana gelen kazalar ve seri üretim yapılabilmesi bakımından arı kovanlarında bir yeniliğe gidildi. Şu anda çok kullanışlı, taşıma ve hasatta işlemleri daha kolay olan plastikten, deneme kovanları üretildi. Arıların bu kovanlara uyum sağlayıp sağlamayacağını araştırıyoruz. Eğer uyum sağlarlarsa arıcılık sektöründe ciddi bir rahatlama olacak. Hem kovanların kullanım süresi artacak, hem de arılar olumsuz iklim şartlarından daha az etkilenecek” dedi.
“KATLI KOVANLARLA NÖBETÇİ ASKER ARI SAYISI DÜŞECEK”
Her arı kolonisinin adeta bir askeri birlik gibi çalıştığını ve arıların çok düzenli bir yaşantısı olduğunu ifade eden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Yaşamın her alanında hayatımıza giren teknolojiyi arıların yaşamına da sokmak istiyoruz. Normal tahta kovanları iki kat yapmamız çok zor. Ancak yeni geliştirilen plastik kovanlarla 2-3 katlı kovan oluşturabiliyoruz. Tek giriş çıkışı olan bu kovanlarda, daha çok arı yaşamasına rağmen, nöbetçi arı sayısı daha düşük oluyor. Hal böyle olunca da arıların daha fazlası çalışıyor. Bu da üretimin artmasını sağlıyor. Eğer arılar bu plastik kovanlara uyum sağlarlarsa bizler de çok sevineceğiz. Ve uygulamayı tüm arıcılarımıza tavsiye edeceğiz” dedi.