Avrupa hava sahası üzerinde seyreden yüzlerce uçağın radar görüntüleri görenleri şaşırtıyor.İnternet üzerinden yayın yapan www.flightradar24.com , www.iststatus.com, www.liveatc.net gibi siteler gökyüzündeki uçaklara ait bilgilerin yanı sıra telsizkonuşmalarını da yayınlıyor.
 
 
Sanal platformda bu Cumartesi öğle saatlerinde Avrupa üzerinde hava trafiğindeki yoğunluk dikkat çekiyor.
 
Dünyada seyir halinde olan uçakları Google Maps kullanılarak harita üzerinde işaretleyen sistem, birkaç dakika fark ile izleyicilere ulaştırılıyor. Yakalanan sinyaller sayesinde uçağın hangi havayolu şirketine ait olduğu, saatte kaç kmhızla gittiği, nereden nereye uçtuğu, uçak modeli, bulunduğu yükseklik, koordinatlar gibi anlık bilgiler veriliyor.
 
Öte yandan uçaklarla ilgili bu kadar detaylı bilgilere kolayca ulaşılabilir hale gelmesi uçuş güvenliği ile ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) “Canlı telsiz konuşmalarının dinlenmesi kamugüvenliği açısından tehlikelidir.” gerekçesiyle www.iststatus.com 'da Atatürk Havalimanı’nı kullanan uçaklar, pilotlarıyla uçuş kulesi arasındaki telsizkonuşmalarının yayınını durdurdu.
 
 
 
CİHAN