Eşbaşkan Demirtaş, 'Meclis'e gelme koşullarımız olgunlaşmadı' derken, diğer eşbaşkan Kışanak, Öcalan'ın serbest bırakılması da dahil 'çözüm önerileri protokolü' başlıklı bir metin açıkladı
 
BDP kongresine 'Öcalan' ve 'demokratik özerklik' damgasını vururken beklenenin aksine TBMM'ye dönüş sinyali çıkmadı.
 
Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş ile Siirt Milletvekili Gültan Kışanak'ın seçim öncesinde olduğu gibi yeniden eşbaşkan seçildiği kongrede İmralı ile kesilen görüşmelerin yeniden başlatılması ve Öcalan'ın serbest bırakılması mesajları verildi. Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda 'Demokratik özerklikle demokratik cumhuriyeti selamlıyoruz' sloganıyla gerçekleştirilen BDP 2. Olağan Kongresi'nde kürsüsünün bir yanına dev Türk bayrağı, diğer yanına BDP amblemli bayrak asıldı.
 
KOŞULLAR OLGUNLAŞMADI
Vereceği mesajları merakla beklenen Demirtaş, TBMM'nin açılacağı 1 Ekim'de nasıl bir tavır sergileyeceklerini şu ifadelerle açıkladı: 'Biz parlamentodan çekilmiş değiliz. Ancak Genel Kurul çalışmalarına katılabilmemiz için asgari demokratik siyaset ortamının oluşturulması gerekir. Bugün itibariyla bu koşulların olgunlaştığını görmüyoruz.' Demirtaş'ın şunları söyledi:
 
ÖCALAN'LA SÜREÇ SÜRMELİ
Barış konusunda Sayın Öcalan ile başlayan süreç kaldığı yerde devam etmeli. Hükümet kendisine sunulan protokollere cevap vermeli. İmralı'daki hukuksuz tecrit derhal sonlandırılmalı. Bunun dışındaki çözüm arayışlarının can ve mal kayıplarına, zaman kaybına yol açtığı artık kabul edilmelidir.
 
PKK'YI DAĞA BDP ÇIKARMADI
Bu savaş derhal bitmeli. Hükümet askeri operasyonlarını, PKK da eylemlerini durdurmalıdır. Unutmayın ki PKK'yı dağa çıkaran BDP değildir, devletin hatalı politikalarıdır. Ama BDP, devletin bu hatalı politikalarını düzeltmesine yardımcı olarak PKK'nın dağdan inişini sağlayabilir. Çağrımızın ilk muhatabı hükümettir.
 
ÇÖZÜME HER DESTEĞİ VERİRİZ
Biz BDP olarak oluşturulacak bir akil insanlar heyetinde de, hakikat komisyonunda da, anayasa konseyinde de yer almaya hazırız. Yeter ki ortaya savaş seçeneği dışında ciddi bir çözüm arayışı çıksın. Bunun için Meclis'in açılmasını, BDP'nin yemin etmesini beklemeye de gerek yok. Bu irade ortaya çıktıktan sonra BDP bütün süreçlerin önünü açma konusunda rolünü oynar. Diyalogla, uzlaşmayla çözüm arayan hükümete her türlü desteği veririz. Demirtaş, 629 geçerli oyun 627'sini  alarak genel başkan seçildi.
 
'Öcalan serbest  bırakılsın'
'BDP, DTK ve Öcalan masadan çekilmiş değil' diyen Kışanak'ın talepleri özetle şöyle sıraladı:
- Seçim barajı kaldırılmalı, siyasi partiler kanunu ve seçimlerle ilgili yasalar demokratik temsil hakkını güvence altına alacak şekilde düzeltilmelidir.
 
- Siyasi saiklerle tutuklanmış tüm Kürt siyasetçiler ve tutuklu milletvekilleri serbest kalmalı, bunun için yasal düzenleme yapılmalı.
- Hatip Dicle'nin vekilliğinin hukuksuz şekilde düşürülmesi telafi edilmeli, parlamentoya gelebilmesi için hükümet çözüm iradesi ortaya koymalıdır.
- Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun temsilcilerinin de içinde yer alacağı bir demokratik anayasa komisyonu kurulmalı, ancak öncelikle AK Parti, Blok'un önerilerine ilişkin tutumuna bir açıklık getirmelidir.
- Demokratik anayasa komisyonuyla eşgüdümlü çalışacak hakikat ve adalet komisyonu kurulmalı, bu komisyonun arkasında TBMM ve hükümet iradesi olmalı.
- Bütün bu süreçlerin aynı zamanda barışa da hizmet edebilmesi için Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nu temsilen bir heyetin İmralı'da yüz yüze görüşme yapması, sonrasında görüşmelerin daha sağlıklı yürütülebilmesi için İmralı sistemine son verilmesi ve kısa vadede ev hapsi, orta vadede ise serbest bırakılması öngörülmelidir.
 
Kongreden notlar...
 
Arda Turan gönüllerde, kardeşler protokolde
 
- Kongre, geçtiğimiz günlerde Çukurca'da operasyonlara karşı yapılan canlı kalkan eyleminde ölen Van İl Genel Meclisi Üyesi BDP'li Yıldırım Ayhan'a adandı.
 
-  Salonda Deniz Gezmiş'ten Mahir Çayan'a, İbrahim Kaypakkaya'dan Mazlum Doğan'a kadar Türk ve Kürt sol hareketlerinin simge isimlerinin posterleri yer aldı. Ermenice, Süryanice, Kürtçe pankartlara de yer verildi. Konuşmaların büyük çoğunluğu hem Kürtçe hem Türkçe yapıldı.
 
- Sık sık 'Biji Serok Apo' sloganlarının atılırken, konuşmalarda adı her geçtiğinde Başbakan Erdoğan aleyhine slogan atıldı.
 
- Öcalan'ın kardeşlerinden Fatma Öcalan, protokolde Gültan Kışanak ile Şerafettin Elçi'nin arasında, Mehmet Öcalan hemen arkasında oturdu.Murat Karayılan'ın kardeşi Bozan Karayılan da kongredeydi.
 
- İstiklal Marşı'nın okunmadığı kongrede 'devrim ve demokrasi şehitleri' anonsuyla saygı duruşu yapıldı. Gazetecilerin  ayağa kalkmaması tribünleri kızdırdı.
 
- Davetli olmasına karşın AK Parti'den kimse gelmedi. CHP'yi Genel Başkan Yardımcısı M.Zeki Gündüz temsil etti. Birçok ülkeden sol parti temsilcisinin yanı sıra ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere çok sayıda ülkenin büyükelçiliğinden gözlemci salondaydı.
 
- Kazakistan'a son saniyede attığı galibiyet golü için 'Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün halkların şehit evlatlarına armağan ediyorum' diyen Arda Turan da kongrede anıldı. Konuk konuşmacı ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, 'Sevgili kardeşim Arda Turan'a selam olsun' deyince alkış koptu.
 
akşam