Programda Arapça derslerinde Atatürkçülük, Atatürk'ün öğrenim hayatı, siyasi ve askeri hayatının yanı sıra Atatürk ilkelerine de yer verildi. Öte yandan 2012-2013 eğitim öğretim yılında 9. sınıf öğrencilerine Arapça derslerinde "İmam Hatip Lisesi Mesleki Arapça 9" ders kitabını okutulacak.

 -9. SINIFTA İMAM HATİP KİTAPLARIYLA BAŞLAYACAK-
TTK, "Ortaöğretim I, II ve III. Yabancı Dil Arapça Dersi (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar) Öğretim Programı'nı" yayınladı. Kurul'un kararında, 2012-2013 Öğretim Yılından itibaren dersin 9. sınıflarda verileceği, kademeli olarak uygulanması öngörülen program için ilk yıla mahsus olmak üzere 9. sınıflarda, "İmam Hatip Lisesi Mesleki Arapça 9" adlı ders kitabının öğretim materyali olarak kullanılacağı belirtildi. Kararda, derse ait kitapların kurul tarafından 2013 yılında belirleneceği ve 2013 yılı Mayıs ayında Tebliğler Dergisi'nde duyurulacağı ifade edildi.

-ULUSAL BAYRAMLARDA VE ATATÜRK HAFTASINDA-

Programda, 10 Kasım'ı da kapsayan Atatürk Haftası, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nda "Atatürk'ün Hayatı, Atatürk'ün İlkeleri, Atatürkçü düşünce sistemi" konularının hepsine ayrı ayrı yer verileceği ifade edildi.

-EVRENSELLİĞE VE KİŞİ HAK VE HÜRRİYETLERİNE VURGU-

Programa göre 9. sınıfta Atatürk'ün öğrenim hayatı, askerlik hayatı ve siyasi hayatı işlenecek; 10. sınıfta Atatürk'ün Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve İnkılapçılık ilkelerinin adları verilerek birkaç tanesi kısaca açıklanacak. 11 ve 12. sınıflarda ise "Atatürkçü Düşünce Sistemi" başlığına yer veriliyor. Buna göre 11. sınıfta, "Atatürkçülüğün nitelikleri" anlatılıp, Atatürkçülüğün Türk milletinin ihtiyaçlarından doğduğu, bu düşüncenin temelinde milli kültürün yer aldığı vurgulanacak. 12. sınıfta da Atatürkçülüğün aklı ve bilimi esas aldığı, kişi hak ve hürriyetlerine önem verdiği, yurtta ve dünyada barışı esas aldığı ve "evrensel olduğu" gibi konular dersin kazanımlarıyla ilişkili olarak anlatılacak. TTK'nın programında, bu konuların işlenmesinde öğrenci seviyesi ve yaşına uygun Arapça olarak hazırlanmış Atatürkçülükle ilgili anı, şiir ve filmlerin kullanılabileceği, ayrıca amaca uygun Arapça olarak hazırlanmış tiyatro ve yaratıcı drama çalışmaları yaptırılabileceği de kaydedildi.

-MEB, TEPKİLERİ ATATÜRK'LE GÖĞÜSLEMİŞTİ-

Bakanlar Kurulu, aldığı kararla Arapça'nın da İngilizce, Fransızca ve Rusça gibi yabancı dil olarak örgün eğitim kurumlarında okutulmasına karar vermişti. Bu çerçevede, TTK'nın 29 Eylül 2011 tarihinde aldığı 141 sayılı kararla, Arapça derslerinin 4-5. sınıflarda 2012 -2013 Eğitim Öğretim yılından itibaren, 6-8. sınıflarda ise 2013- 2014 yılından itibaren uygulanması kabul edilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Arapça dersinin seçmeli ders haline getirilmesine gösterilen tepkileri, 4-8. sınıf Arapça derslerine Atatürk'le ilgili konuların konulduğu açıklamasıyla göğüslenmeye çalışılmıştı.

ANKA