Tunus'taki Yasemin Devrimi'nin ardından ilk kez toplanan Arap Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Musa, ayaklanmanın Arap dünyasında kötüleşen ekonomik şartlarla bağlantılı olduğunu belirtti.

Ortadoğu'da halkların ekonomik şartlara karşı büyük bir öfke içinde olduğunu söyleyerek liderleri uyaran Musa, "Arap ruhunun yoksulluk, işsizlik ve ekonomik şartlardaki genel kötüleşmeyle çöktüğünü" ifade etti.

Halkların yaşadığı öfkeyi ortadan kaldırmak için liderlere "uyanma" çağrısında bulunan Musa, "Tunus devrimi bizden çok da uzak değil" şeklinde konuştu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ise Arap ülkelerinin ulusal güvenliklerinin teminatı olarak, ekonomik gelişimin önemi konusunda mutabık olduklarını söyledi. Kuveyt Emiri Şeyh el Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah ise, Tunuslulara milli birlik çağrısında bulundu. El Sabah, "Tunus'ta, özellikle şu aşamada, istikrar ve güvenliğin sağlanması için birlik ve beraberlik içinde olunmasını bekliyoruz" dedi.

Tunus'ta yaşanan devrimin ardından bölgedeki son gelişmeleri ve ekonomik konuları müzakere etmek üzere toplanan Arap liderler, ayrıca bağımsızlık referandumunun yapıldığı Sudan'daki gelişmeleri de ele alacak.

Mısır'ın Şarm el Şeyh kasabasında bugün başlayan zirvede, ekonomik yönden problem yaşayan Arap ülkeleri için, 2 milyar dolarlık yardım kararının alınması bekleniyor. Yardımın, özellikle Tunus'ta yoksulluk ve işsizliğin fitilini ateşlediği isyanın ardından, bölgede yoksullukla mücadele ve gençlere istihdam sağlanmasını amaçladığı belirtiliyor.

İHA