Arap Birliği'nin barış planı çerçevesinde Suriye'nin Humus kentinde incelemelerde bulunan gözlemci heyetinin Başkanı Mustafa Debi, kentte şu ana kadar rahatsız edici bir durum görmediklerini söyledi.

Debi, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, dün kentte durumun sakin olduğunu, çatışma olmadığını, tank görmediklerini ancak bazı zırhlı araçlar gördüklerini ifade etti. Debi, bununla birlikte Humus'taki ilk günleri olduğunu ve durumu araştırmaları gerektiğini belirterek, 20 kişilik heyetlerinin daha uzun zaman burada olacağını vurguladı.

Humus'un bazı yerlerinde şartların iyi olmadığını da kaydeden Debi, ziyaretlerinin ilk gününde kentteki durumun korkutucu olmadığını bildirdi.

"Suriye rejimi, çok sayıda tutukluyu, gözlemcilerin giriş izni olmayan yerlere nakletti"

 İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye rejiminin, çok sayıda tutukluyu, şiddetin son bulması için atılacak adımları denetlemek üzere ülkeye gelen Arap Birliği gözlemci heyetinin girmesine izin verilmeyen bölgelere naklettiğini bildirdi.

Örgüt, Suriyeli yetkililerin yüzlerce tutukluyu önceki gün ülkeye gelen gözlemcilerin girmesine izin verilmeyen askeri alanlara götürdüğünü belirtti.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Sarah Leah Whitson, Suriye hükümetinin göstericilere müdahalenin bağımsız şekilde incelenmesini engellek için geri adım atmayacağını gösterdiğini belirterek Arap Birliği'nin bu duruma tepki göstermesi ve tüm tutuklulara ulaşılmasına katkıda bulunması gerektiğini ifade etti.

Humus kentindeki Suriyeli bir güvenlik yetkilisi de örgüte yaptığı açıklamada, protokolün imzalanmasından sonra Humus'daki bir cezaevinin müdürünün tutukluların nakledilmesi emri verdiğini bildirdi.

Yetkili, 21-22 Aralık'ta 400-600 tutuklunun cezaevinden, gözlemci heyetinin giriş izninin olmadığı yerlere nakledildiğini belirtti.

Arap Birliği ve Suriye arasında 19 Aralık'ta imzalanan protokol, gözlemcilerin Suriye hükümetiyle işbirliği içinde herkesle serbestçe görüşebilmesini öngörüyordu. Ancak Dışişleri Bakanı Velid Muallim aynı gün yaptığı açıklamada, gözlemcilerin "hassas askeri noktalara" giremeyeceğini söylemişti. (AA)