Yakınlarını Kaybeden Ailelerin Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YAKAY-DER), Bitlis Mutki"deki toplu mezarlarda kepçelerle yapılan arama çalışmaları için suç duyurusunda bulunacak.

Bitlis Mutki"de kayıpların bulunduğu iddia edilen mezarlar iş makineleriyle aranıyor. Arjantin"de ise arkeologlarla arama yapılıyor.



Basın mensupları ve akademisyenlerle dün bir araya gelen kayıp aileleri, arama çalışmalarının uzmanlar eşliğinde yapılması gerektiğini savunarak, kepçeyle yapılan çalışmaları eleştirdi.
Toplantıda Arjantin"deki kayıplar için arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmalarından örnek bir fotoğraf gösterilerek Bitlis Mutki"deki özensiz aramalara dikkat çekildi.

Dernek Başkanı ve gözaltında kaybolan Fehmi Tosun"un eşi Hanım Tosun, “Kepçelerle yapılan aramalar Türkiye"nin ayıbıdır. İki aydır bu çalışmalar yüzünden gözümüze uyku girmiyor. Devlet arşivlerini açsın. Kim nerede yatıyor, bu belgeler muhakkak vardır” dedi.

Arkeolog olmalı

Toplantıya katılan Türkiye İnsan Hakları Derneği (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise kepçe çalışmaları hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “21. yüzyılda kepçelerle toplu mezar arama çalışmasını yürütenler hakkında işlem yapmaya ihtiyaç var. Suç duyurusu yaparak mezarların tahrip edilmesinin önüne geçmek gerekiyor. Koca iş makineleri o toprağın üzerinden her geçişinde kemikler paramparça oluyor.

Kimliklendirme için gerekli bir takım verileri elde edebilmek mümkün olmuyor. Kazıların uzmanlar eşliğinde yapılması gerekiyor. Arkeologların aramalara mutlaka dahil edilmesi lazım. Onların yol göstericiliğinde çalışmaların yürümesi çok daha anlamlı olacaktır.”

Milliyet