İki çok yakın müttefik olan ABD ve İsrail'in arasında WikiLeaks girdi. Yayınlanan son belgeler, ABD'nin İsrail'in istihbarat paylaşımı düzeyinden memnun olmadığını gösterir nitelikte. 2008 tarihli bir yazışmaya göre, Bush yönetimi Ortadoğu'daki diplomatlarından, İsrail ordusunun planladığı operasyonlarla ilgili bilgi toplamaları talimatını vermiş.

ABD'nin Ortadoğu'daki en kadim dostu, sağlam müttefiki İsrail.

Ama WikiLeaks'in sızdırdığı son belgeler, Amerika'nın arasından su sızmadığı sıkı dostu İsrail'i bile yakından izlemeye aldığına işaret ediyor.

Belge, 31 Ekim 2008 tarihli. Yani İsrai'lin 2009 Gazze saldırısından iki ay önce yazılmış.

Belge eski Dışişleri Bakanı Rice imzalı

Altında dönemin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın imzası var. Bush yönetimi, başta Tel Aviv, Kudüs olmak üzere Ortadoğu'daki elçilerine talimat veriyor.

Talimatların odağında İsrailli yetkililere ilişkin kişisel bilgi toplanması ve İsrail hükümetinin işgal altındaki bölgelerde attığı adımların dikkatle izlenmesi var.

Belgede diplomatlara, "İsrail'in internet, cep telefonu gibi teknolojik iletişim ağlarını kullanın, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik planlanmış ya da süregelen operasyonlarına ilişkin ayrıntılı bilgi toplayın" deniliyor.

Kara ve hava kuvvetlerinin kullandığı taktikler ve planladığı suikastler de bunlara dahil.

Talepler bu kadar değil

Bush yönetiminin diplomatlarından talepleri bunlarla sınırlı değil. Belgede elçilere, İsrailli askeri yetkililer, Filistin yönetimi ve Hamas liderlerinin biyometrik profillerini oluşturma, onlar hakkında bilgi toplama talimatı da verilmiş.

Sızan belgeler, Bush yönetiminin Amerika'nın yakın müttefiki İsrail'in bile istihbarat paylaşımı seviyesinden memnun olmadığının göstergesi. Taraflar ise konuyla ilgili sesizliğini şimdilik koruyor.

CNNTurk