Sabah gazetesinin haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK), 1999'dan önce yetki belgesi iptal edilen aracı kurumlardan alacaklı binlerce vatandaşa sevindirici haber geldi. Yatırımcıyı korumak amacıyla kurulacak "özel fon" kapsamında alacaklılara 18 bin 729 liraya kadar ödeme yapılacak. Böylece bu nedenle açılan binlerce dava da düşmüş olacak.

ÖZEL FON KURULUYOR
Son 15 yılda 13 aracı kurum hakkında iflas davası açıldı, sadece 3'ünde iflas idaresi oluşturuldu ancak hiçbirinde tasfiye tamamlanamadı. Bu nedenle binlerce yatırımcı mağdur oldu ve sermaye piyasası yatırımcılarında kurumlara karşı güvensizlik oluştu. Meclis'e sunulan Sermaye Piyasası Kanunu tasarısı ile bu 15 yıllık sorun ve mağduriyet çözülüyor. Yasa'ya göre, 18 Aralık 1999'dan önce SPK tarafından yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarını ödemek için özel fon kurulacak. Bu fonun idare ve temsili, Yatırımcıları Tazmin Merkezi (YTM) tarafından yürütülecek. Bu aracı kurum alacaklarına fondan ödeme yapılabilmesi için Aralık 1999'dan önce ya da sonra haklarında iflas davası açılması, tasfiyede alacakların borç ödemeden aciz belgesine bağlanmış olma zorunluluğu getiriliyor. Yasanın hayata geçmesinden itibaren 2 yıl içinde iflas masasına alacağını yazdırmak için başvuruda bulunmayanlara ödeme yapılmayacak.

31 Aralık'a kadar tamamlanacak. Ödeme tutarı 18 bin 729 lirayı aşamayacak. Bu tutar, 1 Ocak 2013'ten sonra her yıl ilan edilen yeniden değerleme katsayısı oranında artırılacak. Fonun mal varlığı ve yönetimi SPK tarafından yönetmelikle belirlenecek. Özel fon, ödemeler dışında başka bir amaçla kullanılamayacak. Fonun kaynağı ödemeye yetmezse Hazine tarafından karşılanacak.