Hükümetin yatırımları ve tasarrufu teşvik için hazırladığı yasadan vergi indirimlerinin yanında sürprizler de çıktı

Tasarıya göre sigaradan alınan vergi otomatiğe bağlanıyor. Bakanlar Kurulu'nun aksi yönde bir kararı olmazsa, altı aylık enflasyonlar dikkate alınarak sigara fiyatları artırılacak. Burada yetki tamamen Bakanlar Kurulu'nda olacak. Meclis'e sunulan tasarıya göre yurt dışından getirilen cep telefonları için 100 lira kullanım izin harcı ödenecek. Söz konusu harç ödenmeden elektronik kimlik bilgisinin kayıt altına alınması işlemi yapılmayacak.

Star Gazetesinin haberine göre, Tasarıda, zenginlerden daha çok vergi alınmasını öngören vergi düzenlemelerine de yer verildi. Buna göre, yıllık geliri 88 bin lirayı aşan mükelleflerin, kira vergisinde uygulanan muafiyet kaldırılıyor. Yine lüks konutlardan alınan KDV'nin yüksek tutulması da tasarıda yer aldı. Ayrıca tasarıda, mevduat üzerinden alınan vergilerin farklılaştırılması konusunda Bakanlar Kurulu'na da yetki verilmesi öngörüldü.

Tasarıda, ibadethaneler de vergi teşviği kapsamına alındı. Tasarının 9. maddesinde, okul, sağlık tesisi, yurt, huzurevi, rehabilatasyon merkezleri yaptıranlar gibi, cami, kilise, havra gibi ibadet haneler yaptıranlar da vergi avantajından yararlanacak. Buna göre, bu kapsamdaki yapılan harcamalar vergiden düşürülebilecek. Yine
aynı madde ile Kızılay'da olduğu gibi Yeşilay'a makbuz karşılığı yapılan nakdi yardımlar da vergi indiriminden yararlanabilecek. Öte yandan tasarıda, küresel kriz nedeniyle özelleştirme ihaleleri yapılamayan enerji dağıtım şirketlerine de vergi avantajı getirildi. Buna göre, enerji dağıtım şirketleri, devir bölünme, birleşme gibi işlemlerden dolayı elde edecekleri kârlar kurumlar vergisine tabi olmayacak.

Tasarıda, 22 yaşındaki araçlara hurda kolaylığı da getiriliyor. Buna göre, bu araçların birikmiş vergi borçlarının anaparalarının yüzde 25'i ödenirse tüm borçları silinecek. Böylece aracın hurdaya çıkarılması sağlanacak. Düzenlemeye göre model yılı 1985 ve daha eski olan taşıtların düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bedelsiz olarak il özel idarelerine veya Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğü'ne ait hurda müdürlüklerine teslim edilerek hurdaya ayrılmak suretiyle tescil kaydının silinmesi durumunda bu taşıtlar için taşıt sahipleri adına 2011 sonuna kadar tahakkuk etmiş ama ödenmemiş MTV ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28 Şubat 2009'a kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinecek.

Meclis'e sunulan Torba Yasa, birçok vergi değişikliğinin yanında tasarruf teşviklerini de içeriyor. Sigortacılık Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı sağlanacak. Örneğin 100 liralık katkıya devlet de 25 lira destek verecek. Böylece, bireysel emeklilik sistemi cazip hale getiriliyor. Yine aynı tasarıda yer alan diğer düzenlemeler ile sigortacılık sistemine üye olmak kolaylaştırılıyor. Tasarıdaki bazı düzenlemeler şöyle:

Maliye Bakanlığı bundan böyle vatandaştan gereksiz yere veya fazla tahsil ettiği vergiler için faiz ödemeye başlayacak.

Hazine Müsteşarlığı, tahvil ve bono gibi kira sertifikası ihraç edebilecek.

Tasarufları artırmak ve vadeleri uzatmak amacıyla, mevduattan alınan stopajın mevduatın vadesine göre farklılaştırılması için Bakanlar Kurulu'na yetki verilecek.

Bastonculuk, semercilik, yazmacılık, keçecilik gibi kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar, vergiden muaf esnaf kapsamına alınacak.

Gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, talepleri halinde basit usule geçebilecek.

Elektirkli araçların pilleri, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamından çıkarılacak.

İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması yolunda, Türkiye'de kurulacak ve uluslararası fonları yönetecek portföy yönetim şirketleri ve bunların yönettiği yabancı fonlar için teşvik edici vergi düzenlemeleri yapılacak.

İşsizlik Sigorta Fonu'nun gelirleri üzerinden 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren uygulanmak üzere üzere gelir vergisi kesintisi yapılacak.