Yerel seçimlere bir yıl kala belediyelerin gelirlerini artıracak yasal düzenleme Meclis'e geliyor. Yasa çıktığı takdirde sokağa ve caddeye park edilen araçlardan bile vergi alınacak.

Hükümet, belediye gelirlerini önemli oranda artıran tasarıyı yeniledi.

Kamuoyunda Deli Dumrul Vergileri olarak anılan düzenleme yasalaşırsa, sokağa park edilen araçtan, doğalgaza, şans oyunlarından eğlence yerlerine kadar her gider kalemine belediye vergisi geliyor.

CNNTURK'in haberine göre tasarının temmuz ayına kadar yasalaşması bekleniyor.

Belediyelerin tahsil edeceği yeni gelirler ile ilgili düzenlemeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısında açıkladı.

Vergi ve harçların yeniden düzenlendiğini belirten Başbakan Erdoğan, genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden mahalli idarelere ayrılan pay miktarının yaklaşık yüzde 30 oranında arttırıldığını söyledi.

Yerel seçimlere bir yıl kala belediye gelirlerini düzenleyen tasarı Meclis'te öncelikle ele alınacak.

Belediyeler geçen yıl bütçeden 13.3 milyon YTL pay aldı. Yeni düzenleme ile bu rakam 4 milyon YTL artarak 17.5 milyon YTL'ye çıkacak.

Belediyelerin pay almasında sadece nüfus kriter olmayacak. Gelişmişlik endeksi ile performans da belediyelerin daha fazla pay almasına imkan sağlayacak.

Tasarıyla emlak vergisi yerel vergi haline dönüştürülecek, yani tümüyle belediyelere aktarılacak. Konutlara ait çevre temizlik vergisi ise su tüketim miktarı üzerinden düzenlenecek.

Belediyeler otel, motel, pansiyon ve tatil köylerinden günlük konaklama ücretinin yüzde 3'ü oranında vergi alacak.

Sokağa ve caddeye park edilen araçlardan vergi alınacak. Buna göre, her taşıt için saatte 2 YTL, günlük 7 YTL geçici kullanım harcı ödenecek.

Belediyeler, elektrik doğalgaz, LPG tüketenlerden satış bedeli üzerinden vergi alacak.

İlan ve reklam vergileri de artacak. Her türlü eğleneceden de belediyeler, gelir sağlayacak. Biletle girilen konser , at yarışı, sirk gibi yerlerden alınacak verginin oranı yüzde 10 olacak.