Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl 3"üncüsü düzenlenen "Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi" Bursa"da başladı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, tekstil sektörü araştırmaya davet ederek, “AR-GE inovasyon ve tasarım dendiği zaman kanım kaynıyor. Bu projelere hassasiyetim var. Arkadaş araştırın, proje getirin daha sonra dış ticaret müsteşarlığı size maddi ve manevi katkı da verecektir. Bunun da 3-4 katını verecektir” dedi.

TİM"den yapılan açıklamaya göre, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl 3"üncüsü düzenlenen "Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi" Bursa"da başladı.

Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile çok sayıda davetlinin katıldığı zirvede, tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik yeni projelerin yanı sıra araştırma ve geliştirme faaliyetleri konuları ele alındı. Burada bir konuşma yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ar-Ge konusunun hassas bir alan olduğunu belirterek, “AR-GE inovasyon ve tasarım dendiği zaman kanım kaynıyor. Bu projelere hassasiyetim var. Bunlara vakit bulmak mecburiyetindeyiz. Bu güzel etkinliklerde her zaman sizin yanındayız. Ar-Ge ve inovasyonun önemine işaret eden çalışmalar yapılsın. Böyle bir toplantıda teknik bir toplantıda salonun hınca hınç dolu olması beni cesaretlendirdi. Arkadaş getirin proje ve daha sonra dış ticaret müsteşarlığı size maddi ve manevi katkı da verecektir. Bunun da 3-4 katın verecektir. Dükkan sizin tabiri caizse. Yeter ki önemli çalışmalar yapalım” ifadelerini kullandı.

-“ZİHNİYET DEVRİMİNE İHTİYAÇ VAR”-

2023"ün Türkiye için çok önemli bir yıl olacağını dile getiren Çağlayan, zihniyet devrimine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Çağlayan, “Türkiye"nin 100"üncü kuruluş yıldönümünde ihracat odaklı bir büyüme olacak bir ortamda bu tür faaliyetlerin yapılması gerekir. Bu ihracat hedefi, bugünkü yapıyla ve sistemlerle yapamayız. Burada zihniyet devrimine ihtiyaç var. Bundan sonra Türkiye"nin elde ettiği başarıyı daha fazla artırmak için dünya ekonomisindeki şekillenmesi ve gelişmesi kapitalizmin iflas ettiği ve yeni bir ekonomik dünya düzeninin olduğu pay almanın zorlaştığı ortamlarda nitelikli bir farklı icatlara dayanan yüksek katma değerli teknolojik ürünlerin olacağına hem fikiriz. Bunun için zihniyet devrimine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

-“TEKSTİL SEKTÖRÜ LOKOMOTİFTİR”-

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye"nin lokomotifi olduğunun altını çizen Çağlayan, “Türkiye"ye sağladığı yatırımlarla Türkiye"nin tanıtım elçisi olmasını sağlayan sektör Türkiye açısından lokomotiftir. Bu sektörle iftihar etmeliyiz. Bu sektörde bu başlatılan proje faaliyetler, sektörün ihracatını artırmak mecburiyetindeyiz. İthalatımız ihracatımızdan biraz fazla. Konfeksiyonda başarılı noktayız. Yine deri ve deri mamullerinde önemli bir rakama sahibiz. Yaptığımız kumaşı kilosunu 1 dolara mı satmalıyız yoksa buna teknoloji katarak 50 dolara mı ihraç ederiz. Bu toplantının önemi bu yüzden fazla. İhracat hedefimiz doğrultusunda bütün sektörümüzde ciddi çalışmalar yapıldı. Bunu ancak yüksek katma değeli ve teknoloji katarak yapabiliriz. AR-GE sadece tekstil ve konfeksiyon sektörünün problemi değil. Hayatımızın her evresinde bu mutlaka yapılmalı” şeklinde konuştu.

-“BÜYÜKLERİMİZ AR-GE"Yİ BİZE FARKLI ANLATTI”-

AR-GE konusunda geçmiş dönemlerde bazı hataların yapıldığının altını çizen Çağlayan, “Geçmişte Türkiye bunu ıskaladı. AR-GE"yi bize farklı anlattılar. Devlet dairelerinde özelikle çalışmak istemediğiniz bir bürokratı depo niteliğinde bir birime gönderirlerdir. Buranın adına APK"ydi. Büyüklerime sorardım. APK"dayım derlerdi. Burası araştırma planlama ve koordinasyon merkezi imiş. Kızağa çekildiği ve kişilerin pasifleştirdiği yerlere buraların adını verdik. Bizim büyüklerimiz icat çıkartmayın derlerdi. Niye çıkartmayayım. İcat çıkarmamanın bedeli bugün Türkiye ödüyor. İnadına icat çıkarmalıyız. Dünya ekonomisinde yeterli payı almak için bunu yapmalıyız” açıklamalarında bulundu.

-İHRACAT HEDEFİNE AR-GE İLE ULAŞACAĞIZ-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de konuşmasında Bursa"nın başta otomotiv olmak üzere Türkiye"nin ihracatına liderlik yaptığını söyledi. Türkiye"nin 2023"te Cumhuriyet"in 100"üncü kuruluş ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, bu hedefe ulaşma da başta Ar-Ge olmak üzere dört ana konunun önemli olduğunu kaydetti ve bunları “Ar-Ge, Ür-Ge, tasarım moda marka ve eğitim” olarak sıraladı.

-ASGARİ ÜCRET 2 BİN DOLAR OLACAK-

Bursa"da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi"ne büyük önem verdiklerini ve desteklediklerini kaydeden Mehmet Büyükekşi, Ar-Ge"de hedefe ulaşıldığı takdirde 2023"teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de rahatlıkla ulaşılacağını söyledi. İhracatta klasik yaklaşımların yerine yeni proje ve hedeflerin gündeme gelmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, 500 milyar dolarlık ihracat hedefi çerçevesinde önlerinde 18 stratejik hedef olduğunu vurguladı. Yılda 35 bin tasarım yapılacağını, daha yüksek kalifiye teknolojik imkanlara da ihtiyaç duyulacağını, ihracat yapılacak TIR"ların da buna göre gelişeceğini dile getiren Büyükekşi, 2023 için planlanan bu hedefin içindeki asgari ücretin de 2 bin dolar olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Üniversite sanayi işbirliğinin önemine de dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi, “Bu hedeflere ulaşmada üniversite sanayi işbirliğine de ihtiyacımız var. Hocalarımızdan raflarda duran değil, üretimde kullanılan hayata geçirilen projeler istiyoruz” dedi.

-"BÜYÜMENİN EN ÖNEMLİ AYAĞI AR-GE"-

Zirvenin açılışında konuşan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, uzun vadede büyümenin teknoloji üretmeye bağlı olduğuna dikkat çekerek, “Uzun vadede büyümenin en önemli ayağı da Ar-Ge"ye verilen önemdir” dedi. Türkiye"nin Ar-Ge projelerinde alt sıralarda olduğunu dile getiren İbrahim Burkay, ABD ve Kanada"nın Ar-Ge"ye en fazla pay ayıran ülkeler olduğunu bu iki ülkeyi Çin"in izlediğini söyledi. Türkiye"nin proje kültürüne alışık olmadığını vurgulayan Burkay, değişen dünya koşullarının Ar-Ge projelerinin önemini ortaya koyduğuna dikkat çekti.

-"BURSA ÖNCÜ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR"-

Bursa Valisi Şahabettin Harput da konuşmasında zirvenin çok önemli bir zamana denk geldiğini belirterek, Türkiye"nin ileri bir ekonomi olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Ar-Ge ve İnovasyonun ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Vali Harput, UİB"in gerçekleştirdiği bu zirvenin Türkiye"nin ihracat hedeflerine ulaşmada büyük öneme sahip olduğunu kaydetti. Harput Cumhuriyet"in 100 yılında kişi başına düşecek milli gelirin de 25 bin dolar olarak hedeflendiğini sözlerine ekledi. Pazarda sergilenen en ilginç ürünler şöyle:

“-Geliştirilen yüksek emici özel lif sayesinde yaranın salgıladığı iltihabın vücuda yayılmasını önleyen yara iyileştirici kumaş.

-İçerdiği metal iplikler sayesinde vücutta biriken statik elektriği alan ve kandaki hemoglobin yapısında bulunan demiri etkileyerek kan dolaşımı düzenleyen, gerektiği zamanda kan akışını hızlandıran ürünler.

-Yaşlanmayı geciktirici, onarıcı ve nemlendirici yağlar içeren aromaterapili havlu.

-Saç dökülmelerine karşı kullanılan ısırgan otlu şapkalar.

-Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren çok fonksiyonlu lifler.”

ANKA