Fotoğraflarda, Apple’ın bir milyar dolarlık veri merkezi ve yakınlarında bulunan iki inşaat alanı görülüyor. Söylentiler, Apple’ın yeni bir veri merkezi inşa ettiğini öne sürse de, inşaat alanlarında iki enerji tesisinin yükseleceği düşünülüyor. Biri biyogazla çalışan jeneratör, diğeri solar enerji panellerinden oluşan iki enerji tesisi, gerçeğe dönüşmeleri halinde veri merkezine enerji sağlayacak.

Maiden bölgesindeki veri merkezi, Apple müşterilerinin dosya, fotoğraf ve diğer verilerini internette depolamalarını sağlayan iCloud hizmetini sağlayan yerin ta kendisi. Tesis, 500 milyon dolar değerinde. Apple’ın, bu tesis için önümüzdeki 10 yıllık süreçte bir milyar dolar harcayacağı biliniyor.

Dev veri merkezi, teknoloji devlerinin giderek sayıları artan ve şirketlerin kendilerine has tasarımlarıyla ortaya çıkan tesislerine bir örnek. Dünyanın dört bir yanında tesisleri bulunan Google gibi, Microsoft, Facebook ve Yahoo’da veri merkezlerini artırıyor.


VERİ MERKEZLERİ ARTIYOR

iCloud, 2011’in sonbaharında sunulduğundan bu yana giderek büyüyen bir sistem haline geldi. Apple, geçtiğimiz ayın başlarında aldığı yeni inşaat izinlerinin ardından, şirketin ikinci bir veri merkezi inşa edeceği spekülasyonları doğmuştu.

Facebook’un dev bir tesise sahip olduğu Pregon, Prineville’de yeni bir veri merkezi inşa etmeye hazırlandığı bilinen Apple, Kuzey Carolina’da 19 bin 500 metre karelik bir alanda inşaat yapma iznine sahip. Mevcut veri merkezinin kapladığı alan ise 46 bin 540 metre kare.

Yeni inşa edilecek tesisler, 24-200 kilowatt enerji sağlama kapasitesi bulunan enerji birimleri içerecek. Enerji tesisleri, bir veri merkezi operatörü şirket tarafından ABD’de inşa edilecek en büyük santrallerden biri olacak. Santrallerin, Haziran ayında hizmete girmesi bekleniyor. Yeni tesisler için, yüz dönüm civarında ormanlık arazi tıraş edilecek.

APPLE’A TEPKİLER

Apple’ın solar panel tesisi planı, şirketin rakiplerinden Amazon’un veri merkezi gurusu James Hamilton’ın tepkisini gördü. Hamilton, veri merkezinin çok az enerji ihtiyacını karşılayacak bir tesis için bu kadar alanın kullanılmasını mantıksız bir girişim olarak tanımladı. Greenpeace bilişim teknolojileri analisti Gary Cook ise solar panel tesisinin sürekli maksimum güneş ışığına maruz kaldığında 20 megawatt enerji üretebileceğini, genel kapasitesinin 4.8 megawatt’lık biyogaz tesisinden bile düşük olabileceğini ifade etti.

Maiden şehir planlamacısı Todd Herms ise Apple veri merkezlerini inşa etmek için çevreyi katleden şirket görünümü elde etmemek için, çevresel düzenlemelere gereğinden fazla önem verdiğini belirtti.

Örneğin, yakınlardaki nehrin yeraltı suyu baskınından korunması için bir bekletme havuzu inşa edilmesi gerektiği bildirildiğinde, Apple standart yöntemlerle geri adım atmaya çalışmadı. Kısaca, kendilerinden istenileni yaptılar. Herms, “Hayatımı oldukça kolaylaştırdılar” ifadesini kullandı.

Apple aynı zamanda, enerjisinin yüzde 60’ını kömürden sağlayan Kuzey Caroline’da kömür ve nükleer enerjiden de kaçınmaya çalışıyor. Apple her ne kadar yenilenebilir enerjilere daha fazla önem vermek istediğine dair sinyaller verse de, şirketin gizlilik politikası bu konudaki projelerin saklı kalmasına neden oluyor.