Büyükelçi kriziyle Türkiye - İsrail ilişkilerinin tartışmaya açıldığı bir dönemde Ankara'yı ziyaret eden İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, "Türkiye'de Yahudi düşmanlığı yükseliyor" iddialarını en üst seviyeden yalanladı. Barak, Türkiye'de bir antisetimizm görmediğinini söyledi.
Barak, Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik eleştirilerini ise dostça ve yüzlerine karşı söylediğini ifade etti: "Başbakanınız çok şeffaf, dostça, açıkça yüzümüze karşı söylüyor. Gizli değil söyledikleri."

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, günübirlik geldiği Ankara'dan ayrılmadan önce bir grup gazeteciyle bir araya geldi.

TÜRKİYE ANAHTAR OYUNCU

Barak toplantıda çarpıcı açıklamalar yaptı: Türkiye-İsrail ilişkilerinin kopmaması için her şeyi yapmaya çalıştığını anlatan Barak, "Biz Türkiye'nin bölgedeki rolünden ve katkılarından dolayı memnunuz.Türkiye'nin bölgedeki rolünü onaylıyoruz" dedi. Barak sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye bölgede çok önemli bir oyunca, hatta anahtar oyuncu. Aramızda sorun olsa, iniş-çıkışlar olsa bile biz Türkiye'nin önemine ve Ortadoğu'yu hem istikrarlı hem de güvenli hale getirmek için beraber hareket etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bunu gözden kaçırmamak lazım. Türkiye bölgeye çok büyük katkılarda bulunabilecek bir ülke."

İSRAİL'DEN ÖZÜR GETİRDİ

Türkiye ile İsrail arasında krizine neden olan 'alçak kanepe'ye de değinen Barak, Oğuz Çelikkol ile görüştüğünü ifade ederek, "Ayalon'un özür dileğini ilettim. Bu olayları artık geride bırakalım. Büyükelçiniz ilişkilerimizin gelişmesine katkıda bulunan birisi" diye konuştu.

KURTLAR VADİSİ YORUMU

Türk dizilerinde yer alan bazı sahnelerden dolayı İsrail'in olumsuz bir tavır takındığı hatırlatılarak, "Ama İsrail Dışişleri Bakanlığı anlamıyor mu, bu dizileri özel sektör çekiyor ve Türkiye'de devlet özel sektöre müdahale edemez" şeklinde yöneltilen bir soruya Ehud Barak, "Belki de durum budur" yanıtını verdi. Türkiye ile İsrail arasında krize neden olan Dışişleri Bakan yardımcısı Ayalon'un, Türk dizilerinde İsrail'i rahatsız eden sahnelerin devam etmesi halinde Türk büyükelçisinin gönderilebileceğine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Barak, "Ben duymadım. Spesifik olarak büyükelçi için söylemedi, genel olarak söyledi" karşılığını verdi.

AYALON'UN İNSANİ ZAAFİYETİ

Yaptığı açıklamalar ve tavırlarıyla iki ülke arasında krize neden İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un sözlerini, 'insani zafiyet' olarak nitelendiren Barak şunları söyledi: "Ayalon'un bu şekilde hareket etmemesi için geniş bir mutabakat var. Bu İsrail diplomasisinin gereği değil. İnsani zafiyet olabilir."

ANTİSEMİTİZM GÖRMEDİM

Bir soru üzerine Türkiye'de antisemitizm endişesi taşımadığını belirten Barak, "Türkiye'de antisemitizmden endişeli değilim. Türkler daha önce Yahudilerin korunmasını sağlamışlardır. Başka yerlerde olabilir ama Türkiye'de antisemitizmden endişeli değilim" dedi. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşmenin programda yer almadığını kaydeden Ehud Barak, Gül'ün pazartesi günü için randevu verdiğini ancak kendisinin Almanya'da katılacağı bir program olduğu için bunun gerçekleşmediğini ifade etti.

BAŞBAKANINIZ ÇOK ŞEFFAF

Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Ehud Barak şu yanıtı verdi: "Başbakanınız çok şeffaf, dostça, açıkça yüzümüze karşı söylüyor. Gizli değil söyledikleri." İsrail'in Gazze'de savaş suçu işlediğine dair BM raporunun kendilerini çok üzdüğünü ifade eden Barak "Aslı Yahudi kökenli bir hakim olan Goldstone'nin söyledikleri üzücü" ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan'ın Gazze konusundaki eleştirilerinin sorulması üzerine Ehud Barak, "Bize daha çok hak vermesini isterdik. Biz de vatandaşlarımızı korumak zorundayız" diye konuştu.

Çelikkol'a yakın markaj

Davutoğlu ile Barak'ın görüşmesine İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon tarafından alçak kanepeye oturtulan Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy de katıldı. Barak, özel ilgi gösterdiği Çelikkol'la fotoğrafçısını çağırarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Barak görüşmede de Çelikkol'a yapılan davranışı tasvip etmediğini söyledi./yeni şafak