12 İon kentinden biri olan Aydın"ın Söke ilçesi Avşar Köyü sınırları içerisindeki Antik liman kenti Myus, yağan yağmurlarla birlikte 2500 yıl öncesindeki gibi liman görünümüne kavuştu.
Son yılların en şiddetli yağışlarının olduğu bugünlerde, Antik Myus kenti, 2500 yıl öncesindeki liman görünümüne kavuştu. Antik kentin bağlı bulunduğu Avşar Köyü Muhtarı Kerim Uyanık, “Zamanında buraları denizmiş. Hatta o günlerde deniz çok derinmiş. Menderes çok kum getirmiş, doldurmuş buraları. Biz burda bir artezyen kuyusu kazdığımızda 36 metreden, deniz kabukları çıktı. Demek ki deniz 30 metrenin aşağısındaymış” dedi.
Tam olarak kazı çalışmalarının yapılmadığı Myus"taki işlenmiş kayalara dikkat çeken Muhtar Kerim Uyanık, “Gördüğünüz gibi, bu tip yapılan hep tepenin eteklerine doğru yapılmış. Demek ki buraları sahil evleriymiş ” diye konuştu. Köylülerin, definecileri arazilerine sokmadığını söyleyen muhtar, arazi sahiplerinin sütunlar çalınmasın diye, sınır taşlarının arasına yerleştirdiğini vurgulayan Muhtar Uyanık, “Aslında burada bir tarih yatıyor, kimsenin umurunda değil. Ben zaman zaman buraya gelip, bu taşların üzerinde inceleme yapıyorum ve o günkü durumunu düşünüyorum. O günün insanları koca kayaları işleyip ne hale getirmişler. Bunlar hep bizim tarih zenginliğimiz. Burası kazılıp gün ışığına çıkarılsa, bizim köy için de iyi olur. Diğer ören yerlerine olduğu gibi, buralara da turistler gelir” diye konuştu.
Ana kayalara oyulmuş birçok mezarın bulunduğu Myus kenti, günümüzde etrafı pamuk tarlarıyla çevrilmiş ve 20 metre kuzeyinden Büyük Menderes Nehri geçiyor. Büyük Menderes Nehri"nin getirdiği alivyonlar, denizi doldurup arazileri balçık hale getirince, sivrisinekler çoğalmış. Sivrisineklerden kırılan halk, kenti terkederek Milet"e göçmüş. Son günlerdeki etkili yağışlar, her şeyi birbirine karıştırmış. Büyük Menderes Nehri taşarak, pamuk tarlalarını sularla doldurmuş, tarladan tarlaya geçen sular Azap Gölü"yle birleşmiş. Yani bölge antik dönemdeki deniz gibi olmuş.
MYUS
Hellen dilinde fareli anlamına gelen Myus isminin muhtemelen hellenlerden önce bölgede yaşayan yerel halka ait bir isim olduğu düşünülmektedir. Bafa gölü kıyısında, Millet"in 15 km. doğusunda bugünkü Avşar köyü yakınlarında bulunmaktadır. Myus İon soyundan Hellenlerin Anadolu"da ilk ele geçirdiği kentlerden biridir. Dönemin önemli tarihçilerinden Strabon; Myus"un Atina kralı Kadrosun oğlu Kydrelos tarafından kurulduğunu bildirmektedir. Yine Strabon"un ve Herodot"un anlattıklarına göre Myus; Panionion birliğine dahil 12 İon kentinden birisidir.