Selçuk Belediyesi tarafından Balıkçı tekneleri ve antik gemilerin demirlenmesi, ayrıca çevre düzenlemesi için yapılan ahşap platform tören esnasında kaldırıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Anıtlar Yüksek Kurulu'nun kararı gereği ahşap platformların kaldırılışı hem balıkçılar hem de Selçuk halkı tarafından üzüntüyle izlendi. Kaldırma kararına uymanın yasal sorumlulukları olduğunu ifade eden Başkan Ülgür:" Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, çalışmamızı hoşgörüyle karşılayamadı. Ahşap platformların kaldırılması kararı çıktı. Hatta hakkımda yasal soruşturma başlatıldı. Şirince'de Nişanyan'ın "Hodri Meydan Kulesine" gösterilen hoşgörü bize gösterilmedi. Bunu haklı ya da adil bulmuyoruz. Yargıdan döneceğini düşünüyoruz. Amacımız ilçemize hizmettir. Bu gayretimiz devam edecektir" dedi.

Ahşap platformların kaldırılmasına Selçuk Avcılar, Atıcılar ve Balıkçılar Derneği de tepki gösterdi. Dernek Başkanı Fadıl Lale "Bizler dernek olarak burada ahşap platformların kalmasından yanayız. Selçuk Belediyesi alana ahşap platform koyduktan sonra alan görüntü kirliliğinden uzaklaşmıştı. Ahşap platform olmadan önce bölge çöplük içerisindeydi. Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulunun ahşap platformları kaldırma kararını adil bulmuyoruz. Tekrar konulması için Selçuk Belediyesi'ne gerekli tüm desteği vereceğiz" dedi. Selçuk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Yelken ise "Ahşap platformların kaldırılmasına dair alınan kararı uygun bulmuyorum. Tarihi dokuya zarar verdiğini düşünmüyor aksine platformların kurulmasıyla birlikte alanın düzene girdiğini, güzelleştiğini düşünüyorum. Platformlar varken balıkçı arkadaşlarımız bölgeden yararlanıyordu. Alınan bu üzücü karara bölge halkı olarak sessiz kalmayacağız" dedi.

ANTİK GEMİLER DENİZLE BULUŞTU

Selçuk Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) işbirliğiyle yürütülen "Efes Antik Limanını Canlandırma Projesi" kapsamında inşa edilen Antik Döneme ait bir savaş ve bir ticaret gemisi Efes sahilinde denizle buluştu.

Gemilerin suya indirilmesini kutlamak için yapılan törene Selçuk halkı ve turistler yoğun ilgi gösterdi. 2010 yılı Temmuz ayından beri yürütülen proje kapsamında dört aydır inşası süren M.S 1 yüzyıla ait 19 metre boyundaki Artemis Ephesia adlı savaş gemisi ve M.S 2 yüzyıla ait 15 metre boyundaki Arsinoe IV. adlı ticaret gemisi Efes sahili Pamucak mevkiindeki kanalda suya indirildi. Tonlarca ağırlıktaki gemilerin vinçlerle suya indirilişinde uygulanan ritüeller oldukça ilgi çekiciydi. Nazardan koruması için gemilere ıhlamur dalları asıldı. Gemilerin suyla barışık olması için şişe kırıldı. Ayrıca gemilerin denizle buluşmasını kutlamak amacıyla Selçuk Belediyesi tarafından verilen iftar yemeğine yediden yetmişe tüm Selçuklular katıldı. Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ; "Bizim için çok mutlu bir an. Efes'in görkemli tarihini hissetmek için bir kilometre taşı koymuş olduk. Projemizi İZKA'nın desteği ve personelimizin gayretiyle gerçekleştirdik. Gemilerimizin son rötuşları eylül ayına kadar tamamlanacak. Ayrıca bölgede yapılacak çevre düzenlemesi ve döneme ilişkin canlandırmalarla tarihi çağımız insanı ile buluşturmak için bir adım daha atmış olacağız. Mutluyuz" diye konuştu.

Efes sahili Pamucak mevkiinde denizle buluşan gemilerin arma ve iç dizayn gibi çalışmaları Eylül ayına kadar devam edecek. Eylül ayında bütünüyle tamamlanması planlanan gemilere ek olarak bölgede yapılacak antik döneme ilişkin düzenlemeler hem turizmin çeşitlenmesine hem de tarihin günümüzle buluşmasına aracılık yapacak.