Trabzon'un Faroz Limanı'nda balıkçıların ağlarına takılarak ölen anne yunusların yavrularının, açlık nedeniyle ölümle karşı karşıya olduğu belirtildi. Anne sütü dışında besin alamayan yavrular sahile vuran annelerinin etrafından ayrılmıyor.

Faroz Limanı'nda yunuslar, zaman nefes almak için su yüzüne çıktıklarında balıkçı ağlarına takılarak telef oluyor. Limanda yürüyüşe çıkan Osman Yılmaz isimli vatandaş, balıkçı barınağında telef olmuş 4 yunus buldu. Yunusların ölüm nedeniyle ilgili barınaktaki balıkçılardan bilgi alan Yılmaz, anne yunusların kıyılara gerilen uzatma ağlarına takılarak öldüklerini öğrendiğini belirtti. Yunusların fotoğraflarını çeken Osman Yılmaz, yunusların etrafında dolanan yavrularının da anne sütü dışında gıda alamadıkları için ölümle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Yunusların yavrularının süt emdikleri için annelerinin yanından ayrılamadıklarını ve çaresiz kaldıklarını kaydeden Yılmaz, yetkilerden yavru yunusların kurtarılması ve koruma altına için yardımcı olmalarını istedi. Yılmaz, ölen yunusların aç kalan yavrularının limanın kenarında adeta kaderini beklediğini sözlerine ekledi.

YARD. DOÇ. DR. ERÜZ: YUNUSLARA YAPILAN VAHŞET

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Coşkun Erüz, yunus balıklarının ölümünden balıkçıları sorumlu tuttu. Annelerinin ölmesiyle yavru yunusların ölüme mahkûm edildiğini vurgulayan Erüz, "Yavrular ölüme mahkum. Çünkü yavrular küçük ve anne sütüyle beslendiğinden başka besin alamıyorlar. Anne ölünce yavru da aç kalarak ölecektir." dedi.

Yard. Doç. Dr. Erüz, balık avlama sırasında ağa takılarak boğulan ya da ağdaki balıkları yediği için bazı balıkçılar tarafından öldürülen yunuslara yapılan uygulamayı 'vahşet' olarak tanımladı.

Öldürülen yunusların ikisinin yavrusunun olduğunu ve süt emdikleri için annelerine bağımlı olduklarını vurgulayan Erüz, yavruların ölü annelerinin ve Faroz Limanı'nın etrafında dolaşarak ölümü beklediklerini dile getirdi. Erüz, anne sütünün dışında besin alamayan yavruların düşürüldüğü durumunun insanlık ayıbı olduğunu sözlerine ekledi.