Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, resmi nikâh yaptırmayarak 8 yıldır imam nikâhıyla yaşayan M.K. adlı kadının dul aylığını kesti. Olay Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşayan A.K. adlı kadının, haksız yere dul aylığı aldığını savunduğu annesi M.K.’yı TBMM’ye şikayet etmesiyle ortaya çıktı. TBMM’nin durumu ilettiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iddiaların doğruluğunu belirleyince M.K.’ya maaş ödemesini durdurdu.

Karabük’te yaşayan M.K. adlı kadın, devletten haksız kazanç elde ettiği iddiasıyla Edremit’te oturan kızı tarafından şikâyet edildi. A.K., TBMM’ye yazdığı dilekçede, 84 yaşındaki annesinin 1995 yılında babasının ölmesinin ardından başka bir adamla imam nikâhlı olarak evlendiğini, resmi kayıtlarda “dul” göründüğü için babasının Bağ-Kur emekli maaşını almaya devam ettiğini kaydetti.

 


‘Tüyü bitmemiş yetimin hakkı’
A.K. dilekçesinde, şu ifadeleri kullandı: “Dul aylığı almakta olan annem M.K. 8 yıldan beri Karabük’te S.Y. ile imam nikâhlı evlidir. Dul aylığını almaya devam etmek maksadi ile resmi nikâh yaptırmamaktadır. M.K. bu şekilde devletten haksız yere dul aylığı almaktadır. Takdir edersiniz ki, haksız yere alınan bu aylıkta tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır. Bu konuda ilgili kurum ve birimlere yazı yazdım ancak söz konusu aylığı kesilmedi. Burada bir yasal boşluk olduğunu düşünüyorum. Dul aylığı alan bir kimse, imam nikâhlı olarak bir erkekle yaşamamalıdır. Bunun aynı zamanda ceza-i müeyyidesi olması adil olur ve devletin ekonomik zararı olmaz.”

‘Tarafıma da bilgi verin’
A.K., başvurusunda annesinin almaya devam ettiği aylığın kesilmesini, bu konuda yasal işlem yapılmasını ve tarafına bilgi verilmesini talep etti. Başvuruyu işleme alan TBMM Dilekçe Komisyonu, konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile temasa geçti. Bilginin doğruluğunu teyit eden bakanlık, şikâyete konu şahsın aldığı aylığı kesti. TBMM, Bakanlığın gönderdiği yanıtı şikâyette bulunan A.K.’ye iletti.