Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 12. Uluslararası İzmir Film Festivali'ne Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek veriyor. En son 2001'de düzenlenen festival kapsamında tüm gösteriler ücretsiz izlenebiliyor. 28 Nisan'a kadar zengin bir programla sürecek festival, 100'den fazla filmin yanı sıra panel, söyleşi, sergi gibi etkinliklerle desteklendi.

Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaptığı konuşmada, Türkiye'de sinema sektörünün hızla geliştiğini kaydetti. Antalya ve Adana'nın yanında Malatya gibi yeni merkezlerin de festivalleriyle adından söz ettirmeye başladığını belirten Günay, İzmir gibi bir kentin 10 yılı aşkın süreden bu yana sinema şenliğinden uzak kalmasının büyük eksiklik olduğunu ifade etti.

İzmir Film Festivali, George Melies'in 1902 yılında çektiği "Ay'a Seyahat" adlı filmin renklendirilmiş kopyasının Türkiye'de ilk defa gösterimiyle başladı. Festivalin açılışında yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülen tiyatro ve sinema oyuncusu Çolpan İlhan'a ödülünü verdi. Ödülü alırken "İnsan yaşlandıkça daha çok heyecanlanıyor." diyen İlhan, 1960'lı yıllarda geliştirmeye gayret ettikleri ulusal sinemanın yıllar sonra başrole geçtiğini, şimdi artık uluslararası festivallerde kendisini kanıtladığını belirtti. Festivalin diğer Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü ise Yunan yönetmen Costas Ferris aldı. Ödülünü İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın elinden alan Ferris, Türkiye'nin kendisi için çok özel bir ülke olduğunu belirtti. Festivalin Akademi Onur Ödülü'nü ise Prof. Dr. Oktay Kutluğ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan'ın elinden aldı.

'SANAT FİLMLERİ DÜNYADA DA İLGİ GÖRMÜYOR'

Festivalde, Nuri Bilge Ceylan adına ayrılan özel bölümde yönetmenin 'Bir Zamanlar Anadolu'da', 'Uzak' ve 'Üç Maymun' filmleri gösteriliyor. Ceylan'ın 'Sinemaskop Türkiye' başlıklı fotoğraf sergisi ise açılış töreninden önce izleyicilerle buluştu. Dün Fransız Kültür Merkezi'nde bir sinema dersi veren Ceylan, 1993 yılında çektiği "Koza"dan son filmi "Bir Zamanlar Anadolu"ya uzanan filmografisindeki durakları anlattı. Bir Zamanlar Anadolu'da memur olan babasının hayat hikâyelerinden kesintilerin bulunduğunu kaydetti.

Sinemadaki yolculuğunu anlatan Nuri Bilge Ceylan, ilk üç filmi kendi cebinden karşıladığını söyledi. Yönetmenliği para kazanmak için yapmadığını vurgulayan Ceylan, ailesinin bu konudaki tepkilerinden de bahsetti: "Hiçbir zaman para için bu işe girmedim. Annem de 'Oğlum, bunları kim izler?' derdi. Babam da 'Oğlum, biraz para kazanacak işler yapsan' diyordu." Söyleşiye katılanların sorularını da cevaplayan usta yönetmen, "Çok ödül alan filmler Türkiye'de gişelerde ilgi görmüyor, bunu neye bağlıyorsunuz?" sorusuna karşılık, sanat filmlerinin dünyanın hiçbir yerinde ilgi görmediğini kaydetti. Sanat filmlerinde algının zor olduğunu anlatan Ceylan, "İnsanlar daha çok basit şeylere ilgi duyuyor. Daha kolay olan daha popülerdir. Son filmimi yaptığımda da az izleneceğini biliyordum. Bütün alıcıların tahmini de bu yöndeydi. Filmi almak istemediler, iş yapmaz diyorlardı. Tam tersi güzel iş yaptı." cevabını verdi. Ceylan, yaptığı filmlerin Türkiye'deki dağıtıcılardan hiçbir zaman ilgi görmediğini, filmlerinin yurtdışında ilgi görmesinin ardından Türkiye'deki popülaritesinin de arttığını dile getirdi.

Nuri Bilge Ceylan fotoğraf sergisi açıldı

Festivalin başlangıcında, Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde Nuri Bilge Ceylan'ın "Sinemaskop Türkiye" adlı fotograf sergisi açıldı. Ceylan'ın lise yıllarında başlayan ve sinemasını da etkileyen fotoğraf sevdasına da tanık olunan sergisi, festivalin sürprizlerinden biri oldu. Sergi, festivalin kapanış günü olan 28 Nisan'a kadar açık kalacak. Ceylan'ın, pek çoğu "İklimler (2006)" filmi için mekân araştırması yaparken çektiği fotoğraflar, onun sinemasının derinlerindeki 'fotoğraf'ı da gözler önüne seriyor.