Kuşadası sahilinde sürf yapan psikolog olan Barış Samancı tarafından bulunan ve Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği"ne (EKODOSD) haber verilen anne ve yavru iki dişi deniz kaplumbağası caretta caretta"nın ölü olduğu tespit edildi.
Psikolog Barış Samancı"nın haber vermesi üzerine Kuşadası sahilindeki deniz kaplumbağalarını inceleyen EKODOSD ekibi, iki kaplumbağadan büyüğünün Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağası olduğunu tespit etti. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Carettanın uzun süre denizde kaldığını, daha sonra kıyıya vurduğunu ve dişi olduğunu tahmin etmekteyiz. Kaplumbağanın başındaki dokuların tahrip olduğunu, görünen bir yara izinin olmadığını, ağzını açtığımızda boğazında naylon parçalarının olduğunu gördük. Büyük olasılıkla denize atılan naylonları, deniz anası sanarak yediğini ve boğularak öldüğünü düşünmekteyiz” dedi.
İkinci kaplumbağanın ise bir caretta yavrusu olduğunu kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Yavru kaplumbağanın üzerinde bir yara izinin olmadığını gördük ve çok yakın zamanda yaşamını yitirdiğini sanıyoruz. Bu konularda Pamukkale Üniversitesinden Caretta uzmanı Doç. Dr. Yakup Kaska ile bilgileri paylaşmaktayız. Bölgemiz kıyılarında ilk kez yavru bir Carettayla karşılaşıyoruz. Bu durum biz de “ acaba Carettalar bölgemiz kıyılarında da ürüyorlar mı? “ heyecanı yarattı. Hocayla görüştükten sonra bu durum açıklığa kavuşacak. Eğer böyle bir durum varsa, Carettaların bölgemiz kıyılarında da üremesinin, ekosistem zenginliği açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yapmış olduğumuz poster çalışmalarının son zamanlarda yararlarını görmekteyiz. Hem balıkçılarda hem de vatandaşlarda bu konuda bir duyarlılık oluştu. Özellikle yaralı deniz kaplumbağaların ihbarları, o canlının yaşamının kurtarılmasını sağlamaktadır. Ölü kaplumbağalarının da ölçümlerini yaparak, kayıt altına almaktayız. Bu canlıların yaşamlarını yitirmemesi için denizlere çöp atılmaması çok önemli. Hem geçimini denizden sağlayan insanlara hem de duyarlı vatandaşlara bu konuda büyük görev düşmektedir. Deniz ekosisteminin korunması için duyarlı ve bilinçli insanların çoğalması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. -iha