İsviçre'nin Zürih kentindeki Çocuk Hastanesi (Kispi) yönetimi yayınladığı bildiride erkek çocuklarında tıbbi açıdan gerekli olmayan sünnetlerin, velilerin isteği üzerine yapılmasında tereddüt duyulmasına gerek kalmadığını açıkladı. Böylece bundan sonra yapılacak sünnetlerde çocukların sağlıklarının bozulmamasına daha çok dikkat edileceği ve her iki velinin rızası alınarak sünnetlerin yapılacağı bildirildi.

 

Bildiride ayrıca İsviçre'de de sünnetin darp suçu olarak görüldüğü, ancak toplumsal, kültürel ve siyasal açıdan kabul gördüğüne de dikkat çekildi. Hastane yönetimi, Federal Hükümet'in erkek çocukların sünnet edilmesine ilişkin düzenlemeler için yetkili olduğunu hatırlatarak, artık İsviçre'de sünnet işlemini gerçekleştiren doktorların ceza almalarından endişe duymalarına gerek kalmadığını açıkladı.

 

ETİK KURULUNUN KARARI

Kispi Hastanesi hem kendi bünyesinden hem de dışarıdan katılan etik uzmanlarıyla yapılan görüşmeler sonrası bu karara varıldığını açıkladı. Oluşturulan etik kurulda ayrıca, erkek çocuklarda yapılan sünnetlerin, tıbbi açıdan gereklilik göstermediklerinde her çocuğun durumunun özel olarak incelenmesi karara bağlandı. Bu incelemelerde ise, çocukların sağlıklarının bozulmaması birincil kriter olarak saptandı.

 

SÜNNET SUÇ DEĞİL

Hastane yönetimi sünnetin dünya çapında yaygın bir değer olduğunu ve hem dini hem de sosyolojik açıdan var olan öneminin farkında olunduğunu da vurguladı. Köln'deki mahkemede tarafından verilen karar nedeniyle çocukların sağlıkları açısından azami olanakların hazırlanması için sünnet işlemine kısa bir süre ara verildiğine de dikkat çekildi.

 

Öte yandan İsviçre Anayasası'nda sünnet yaralama suçu sayılmadığı için, Federal Savcılık sünnetin yaralama olduğu gerekçesiyle tüm suç duyurularını da geri çevirmeye başladı.

 

Hürriyet